‘De afstand is groter’

Benny Debruyne
Benny Debruyne Redacteur van Trends

Belgische expats getuigen over hun ervaringen in het buitenland. Erdal Nart werkt voor een Nederlands bedrijf in de Taiwanese hoofdstad Taipei.

Erdal Nart haalde een bachelor elektromechanica design engineer aan de hogeschool Thomas Moore en ging werken bij het Nederlandse hightechbedrijf ASML, dat machines maakt voor de halfgeleiderindustrie. Hij werkte voor klanten in Japan en Zuid-Korea, maar is nu al een tijdje aan de slag in Taiwan, waar de productieafdeling van het bedrijf is gevestigd. Erdal Nart werkt in Taipei als first line support teamleader.

Hoe ziet een werkdag eruit?

ERDAL NART. “Werken in Taiwan is niet veel anders dan in België. Ook hier werken ze met shifts en kennen ze gewone werkuren: van acht tot halfvijf. Wel een groot verschil zijn de vakantiedagen. Werknemers in Taiwan hebben maar twaalf dagen vrij per jaar. Je krijgt meer dagen als je langer werkt voor het bedrijf, maar het blijft weinig. Een leuk extraatje: lunchen is hier gratis. We krijgen meestal een lekkere combinatie van gewokte rijst, een stukje vlees en exotische groenten en fruit.”

Wat is het verschil tussen de Taiwanese en Belgische manier van werken?

NART. “Een van de grootste verschillen is dat in Nederland, waar ik voordien werkte op het hoofdkantoor, medewerkers zich gemakkelijker kunnen uiten tegenover het management. Je mag meepraten en het management staat daarvoor open. In Taiwan is de afstand tussen werknemer en management veel groter. Wanneer ik een meeting organiseer of een presentatie voorstel, worden er zelden vragen gesteld. Het heeft ook te maken met de opvoeding in Taiwan: de leerkracht heeft het voor het zeggen en je mag geen vragen stellen. Het verkeer is ook een aanpassing. Dat gaat er soms druk en wild aan toe, zeker met de vele scooters. Die rijden hier alsof ze op een F1-circuit zitten en niemand geeft voorrang bij het ritsen.”

Welk zakenidee uit Taiwan zou u in België willen zien?

NART. “In Taiwan wonen is superhandig: je kan hier op elke minuut van de dag uitgaan voor eten drinken. Vele winkels sluiten om 10 uur ‘s avonds, maar andere zijn dag en nacht open. Wat ook opvalt, is dat de metro een enorme capaciteit biedt en dat je betalingen voor de telefoon, elektriciteit of water met slechts één papiertje in orde kunt brengen. Je laat het document scannen in een winkel en het is in orde. Taiwanezen die naar Nederland of België komen, hebben het enorm moeilijk met de administratie.”

Hoe vallen Taipei en Taiwan mee?

NART. “Het is een mooi, groen land, met lekker eten en vers fruit. Ik vind het hier enorm veilig. Je kunt hier om middernacht alleen over straat lopen, geen kat valt je lastig. De belastingen zijn laag en de mensen zijn vriendelijk en behulpzaam. Nadelen zijn de vele scooters en smalle straten. Zestig procent van het land is onbewoonbaar, waardoor je een grote bevolkingsdichtheid hebt. Er zijn ongeveer twee keer zoveel inwoners als in België, terwijl het land nauwelijks groter is.”

Hoe is de politieke en economische sfeer in het land? Last van de crisis of van spanningen met China?

NART. “Hier kan ik geen concreet antwoord op geven aangezien ik het nieuws niet echt volg, enkel maar via een Engelstalige Taiwanese zender.”

BENNY DEBRUYNE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content