DE ACTUALITEIT, ANDERS BEKEKEN

Lange tijd bleven visueel gehandicapten verstoken van een dagblad. Dat bestaat nu. En het komt zelfs op diskette.

Al drie jaar hebben blinden of moeten we zeggen niet-zienden ? hun eigen krant in Vlaanderen. Met het materiaal dat een eindredacteur van De Standaard selecteert, zetten twee gesco’s van de vzw Braillekrant dagelijks een reeks artikels om in brailleschrift. Ongeveer het equivalent van een bladzijde in een normale krant. In het weekend komt daar een bijlage bij van minder tijdsgebonden stukken. En drie tot vier keer per jaar kunnen de ongeveer zeventig abonnees zich verheugen op een dossier rond een bepaald thema.

De idee voor de Braillekrant kwam bij Hervé Eeckman op hij is zelf blind toen hij studentenvertegenwoordiger was in de academische raad van de Leuvense universiteit. “Dikwijls wisten mijn gesprekspartners meer over bepaalde onderwerpen dan ik. Al die informatie haalden ze uit de krant.” Daarom precies richtte Eeckman enkele jaren geleden de vzw Braillekrant op. Hij zocht daarvoor een eigen team bij elkaar met mensen uit de sector van de slechtzienden, met lui die hen praktisch en technisch advies wilden geven en met bereidwillige studenten.

De lezers van de Braillekrant betalen hetzelfde abonnementsgeld als die van De Standaard. “Meer mogen we zeker niet vragen,” vindt Eeckman. Subsidies komen er van de Vlaamse Gemeenschap en daar worden de twee gesco’s mee betaald. Deze houden zich, behalve met de krant, ook met de administratie van de vzw en enkele nieuwe projecten bezig. Eeckman : “Samen met het Brugse Sensotec, het departement elektrotechniek van de KU-Leuven en Standaard-uitgever VUM, werken we aan een digitale krant. We verwachten dat dit ons nieuwe lezers zal opleveren, want van de 12.000 visueel gehandicapten kunnen er slechts zo’n 600 braille lezen.”

Momenteel krijgen een tiental proefabonnees de Digikrant op diskette. Ze kunnen de teksten lezen via een speciale brailleleesregel, via sterk vergrote letters (voor slechtzienden) en zelfs via een stemcomputer. “Als dit project goed op de rails staat, gaan we ook andere kranten benaderen om mee te werken.” Maar Hervé Eeckman wil nog meer. Bijvoorbeeld een databank met alle mogelijke informatie die niet- en slechtzienden kan aanbelangen. Die zou dan telefonisch of via Internet kunnen worden geraadpleegd. Er staat trouwens nog een derde project op de agenda, zij het dan op langere termijn : de speciale digitalisering van studentencursussen.

HERVE EECKMAN (DE BRAILLEKRANT) Dankzij de informatica kunnen binnenkort alle visueel gehandicapten de De Standaard lezen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content