De 5 geheimen van een onberispelijke garderobe

Wilt u er altijd piekfijn uitzien? Lees dan snel deze handleiding met ‘very British touch’.

Copyright: Financial Times

Hoe ziet een mooi verzorgde kleerkast eruit? Twee of drie laden boordevol netjes gerangschikte sokken en kousen, een kapstok die bijna bezwijkt onder het gewicht van een reeks merkwaardig goed gestreken hemden, een andere kapstok met elegant beschermde kostuums en broeken die – precies zoals het hoort! – zijn opgehangen aan de revers… Je dénkt misschien dat dit het juiste antwoord is, maar… you better think again!

Je kleren opeenstapelen is geen goede oplossing. Vooral niet als je denkt aan het kapitaal dat je er al in geïnvesteerd hebt en aan de moeite die het je kost om veel gedragen kleren en accessoires waardig te vervangen. Een klein preventief onderhoud (naast het wassen en de nodige herstellingen) kan soms wonderen doen, zolang je maar enkele gouden regels volgt.

n 1 Sorteer je kleren

Hang de kleren die je alleen bij speciale gelegenheden draagt – maar enkele keren per jaar – apart: avondkleding, speciale sportuitrusting en de uitgebreide collectie katoenen broeken en fantasie-T-shirts waar je alleen op zonnige vakanties in verre oorden mee gezien wil worden. Pak ze zorgvuldig in voordat je ze opbergt. Behalve als je ze het afgelopen jaar maar twee keer hebt gedragen (en het geen smoking is), dan doe je ze best cadeau aan een of andere liefdadigheidsinstelling.Werk vervolgens de twee grootste vijanden van een goed onderhouden garderobe de kast uit: de plastic hoezen en de afschuwelijke metalen kapstokken die je meebrengt van de stomerij. Dergelijke kledingkillers gebruik je beter niet. De hoezen kunnen nog chemische reinigingsproducten bevatten die de natuurlijke touch van je kostuums aantasten. En wat de metalen kapstokken betreft… hun vorm lijkt zo weinig op je eigen lichaamsvormen dat je jasjes, mantels en blouses snel hun originele structuur zullen verliezen. Investeer dus liever in stevige houten kapstokken met goedgevulde schouders.

n 2 Haal je kostuums uit elkaar

Een pas gestreken kledingstuk in een overvolle kleerkast leggen heeft weinig zin, het zal er alleen maar valse plooien van krijgen. Bewaar kostuums bij voorkeur in hun hoes om ze zo min mogelijk bloot te stellen aan licht en stof (katoenen hoezen zijn beter dan die in plastic, want die werken alleen maar muffe geuren in de hand). Doe er ook een mottenbal bij.

Als de hoes geen venster heeft waardoor je kan zien wat erin zit, laat de ritssluiting dan iets open staan. Probeer om je kleren niet meer dan tweemaal per jaar naar de stomerij te brengen. Tussen twee chemische reinigingen in kan een goede borstelbeurt wonderen doen. Wacht niet te lang om scheuren te herstellen en knopen aan te naaien: een gescheurde stof kan ergens aan vasthaken, met soms onherstelbare schade tot gevolg. Controleer of de kragen netjes zitten en de zakomslagen mooi plat liggen voordat je je kleren aan de kapstokken hangt. En hang je broeken altijd apart van de jasjes. Hang broeken bij voorkeur op speciale kapstokken met klemmen zodat de zwaartekracht er alle valse plooien onder de knieën uit kan strijken.

n 3 Was je hemden zelf

We houden allemaal van de look en touch van een hemd dat pas gestoomd is. Toch doen chemische reinigingsproducten je hemden sneller verslijten dan wanneer je ze vaak draagt. Om ze de kwelling van schurende wasmiddelen te besparen, was je ze beter zelf in water met zachte zeep en hang je ze te drogen op een kapstok, om ze vervolgens te strijken terwijl ze nog vochtig zijn.

Zodra je de strijkkunst onder de knie hebt, zal je ontdekken wat voor een ontspannende bezigheid dat is. Het beste strijkmoment van de week? Tijdens de laatste – meestal oersaaie – uren van de zondagnamiddag, na de voetbalmatch op TV en voordat het sociaal aanvaardbaar is om op café te gaan.

Over de beste methode om een hemd te strijken, is al veel gezegd en geschreven. Een trouwe volgeling van Savile Row, de Londense god van de maatpakken, begint altijd met de rug van het hemd. Daarna komen de mouwen en de voorkant, om te eindigen met de delicate achterkant van de kraag. Zorg ervoor dat je het zichtbare gedeelte van de kraag niet verschroeit en dat de punten – de vitale delen van het hemd – niet akelig gaan glanzen. Er zijn uiteraard nog andere methodes: aan jou om degene te vinden die je het makkelijkst valt.

n 4 Oprollen en opvouwen

Geen enkele wet verbiedt je om je sokken en ondergoed te strijken. Maar als je het doet, hou het dan vooral voor jezelf! Sokken moeten hoe dan ook apart worden gewassen en samen worden opgevouwen. Rol je vuile sokken dus niet in elkaar. Hoe je je ondergoed opbergt, hangt af van welke stijl je verkiest. Onthoud gewoon nog dat je dassen altijd moet oprollen en op hun zijkant moet leggen. Hang ze in geen geval aan een kapstok, want de zwaartekracht slaagt er altijd in om ze er lelijk en verwrongen te laten uitzien.

n 5 Behandel je schoenen met zorg

Wissel geregeld van schoenen, want niets laat ze zo vlug verslijten als ze dagen na elkaar dragen. Als ze nat zijn, stop er dan krantenpapier in en laat ze drogen ver uit de buurt van een warmtebron, anders gaat het leer barsten. Schoenen poetsen is een vies werkje, behalve als je het vaak doet. Wist je trouwens dat je van schoenen poetsen rustig wordt? In ieder geval is het raadzaam om ze geregeld te bevrijden van vuil en stof.

Als je net nieuwe zolen hebt laten plaatsen, loop ze dan in bij droog weer. De zolen zullen dan genoeg vuil opnemen om het leer te beschermen tegen schurend vuil van de grond.Hoe je je schoenen opbergt, kan variëren naarmate je fetisjistisch bent ingesteld of niet. In de veronderstelling dat je vijf paar schoenen of mocassins hebt plus nog enkele paren boots en/of basketschoenen voor het weekend, loont het misschien de moeite om een schoenenkast in huis te halen. Een schoenlepel en enkele schoenspanners, bij voorkeur in ongelakt cederhout, helpen je om ze in goede staat te houden. Als je dan ook nog niet vergeet om het delicate bovenleer te beschermen, stap je nog jarenlang op comfortabele schoenen door het leven.

Copyright Financial Times

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content