De 200 snelste groeiers

De Trends Gazellen van Brussel sluiten onze reeks af. De 200 snelste groeiers zorgden tussen 2001 en 2005 voor 9640 nieuwe banen. Daarmee scoren de Gazellen uit de hoofdstad niet slecht in vergelijking met de Vlaamse provincies.

Maar laten we eerst met de Ambassadeurs beginnen, want daar zitten enkele verrassingen bij. Bij de grote ondernemingen gaat de vennootschap Delta Air Transport (DAT) lopen met de titel. DAT is de feniks die uit de as van Sabena opstond en de holding die SN Brussels Airlines schraagt. Het trotse SN draagt enkel bij verstokte nostalgische zielen nog het aureool van Sabena. Bij de middelgrote bedrijven vinden we op nummer één Kadine terug. Dat is de vennootschap waarin de kledinglijn Essentiel zit. Kadine was overigens vorig jaar al Ambassadeur bij de kleine ondernemingen, maar stoot nu in een ruk door naar de top bij de middelgrote bedrijven. Een échte gazellensprong dus. Bij de kleine bedrijven ten slotte gaat het productiehuis met de jachtige naam To Do Today Productions aan de haal met de trofee. Zij worden, samen met enkele andere groeiers uit de provincie, voorgesteld op de volgende bladzijden. Daar vindt u tevens de volledige lijsten met de 200 Gazellen uit Brussel.

Sterke intercommunales

Dat de dienstensector ruim vertegenwoordigd is in de ranglijst van de Gazellen, zal niet verbazen. De hoofdstad trekt talloze multinationals aan, met in hun zog een peloton van consultancy-, informatica-, beveiligings- en schoonmaakdiensten. Ook de farmasector heeft in het hoofdstedelijke gebied haar stempel en (hoofd)kantoren gedrukt. Dat heeft zo zijn gevolgen voor de winstgevendheid. Dat zulke sectoren een betere score neerzetten dan de puur industriële bedrijven – die eerder in andere provincies zijn gehuisvest – is alom bekend. Met de Gazellen kunnen we er ook een cijfer op kleven: 26,5 % is de mediaan van de rentabiliteit op het eigen vermogen van de honderd grote Gazellen in Brussel. Een record ten opzichte van alle andere Gazellen te lande: de mediaan van de Vlaamse provincies komt op 20 %. Toch resulteert dit voortreffelijke cijfer niet meteen in een jobrecord, want daar scoren Vlaams Brabant (12.186 banen) en Antwerpen (13.159) beter. En ook op het vlak van belastingopbrengsten scoren deze Brusselse ondernemingen met 1,1 miljard euro niet het hoogste cijfer. Daarmee toont Brussel zijn schizofrene karakter, dat ook af te lezen is in de werkloosheidscijfers en de activeringsgraad.

Bij de middelgrote bedrijven valt de jobcreatie van het veiligheidsbedrijf Cobelguard op. In de jongste vijf jaar kwamen daar 313 banen bij, het meeste van alle ondernemingen in die ranglijst. Het is met zijn 527 werknemers de grootste werkgever van het selecte kransje. En dat in een sector waarin internationale concurrentie schering en inslag is. Cobelguard – vorig jaar de Ambassadeur in deze categorie – blijft dus beloftevol. Bij de grote bedrijven is het de intercommunale VMW die verbaast met de grootste jobcreatie. In de voorbije vijf jaar kwamen bij de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening liefst 1403 banen bij. Ook Sibelga (energiedistributie) en vooral BTC, de vennootschap die het Belgische Agentschap voor Ontwikkelingssamenwerking huisvest, zijn opmerkelijke Gazellen in de ranglijst. En voor de volledigheid: met Brutélé (tv-distributie) verwelkomen we de vierde intercommunale uit de lijst.

9640 nieuwe banen (tussen 2001 en 2005)

1,1 miljard euro belastingen (2005)

26,5 % winstgevendheid (mediaan grote Gazellen)

Sjoukje Smedts Lieven Desmet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content