De 200 snelste groeiers van Brussel

De Trends Gazellen Ambassadeurs van Brussel zijn kledingzaak Dod, VK Engineering en Jette Clean voor respectievelijk de grote, middelgrote en kleine bedrijven.

eXtra informatie op www.trends.be – Het volledige klassement van de 200 Brusselse Gazellen, de methodologie en de selectiecriteria.

Kledingzaak Dod, engineeringbureau VK Engineering en schoonmaakbedrijf Jette Clean opereren in de meest diverse sectoren, maar ze hebben één ding gemeen: ze zijn in het Brussels gewest het snelst groeiende bedrijf in hun categorie van grote, middelgrote of kleine bedrijven. De volledige lijst van 200 Gazellen vindt u op onze website .

Grote ondernemingen: Dod

De wijk rond de Madou-toren heet nog niet Dod City, maar daar begint het wel op te lijken. In 1979 begon Marc Kissous in één pand van wat Brusselaars stilaan Dod Street zijn gaan noemen de verkoop van een ruim assortiment sterk afgeprijsde merkkledij en -schoenen. Een succesformule, want intussen heeft Dod in dezelfde straat vijf winkels met “permanente koopjes”. Er zijn ook al Dod-winkels in de Louizalaan en twee in Waals-Brabant, in totaal een vijftiental verkooppunten. De omzet steeg van 36,6 miljoen euro in 2002 naar 41,5 miljoen in 2003, goed voor 320 arbeidsplaatsen. Kleding en schoenen komen uit eindereeksen, liquidaties, faillissementen en de overproductie van producenten en verkopers van bekende merken. Wat niet verkocht wordt in de winkels, gaat naar Dod-depots voor nog lagere prijzen. Om naambekendheid te verwerven, doet Dod steeds meer aan sponsoring van televisieprogramma’s en toneelvoorstellingen.

Middelgrote ondernemingen: VK Engineering

VK Engineering, een dochter van VK Group, is gespecialiseerd in bouwengineering. De belangrijkste klanten zijn vastgoedpromotoren in de kantoormarkt en institutionele beleggers zoals verzekeringsmaatschappijen. Referenties van VK Engineering zijn onder meer het nieuwe Justitiepaleis in Antwerpen, het North Galaxy-complex en de Mondriaan in Brussel. VK Engineering heeft ook Vlaamse vestigingen in Merelbeke, Brugge en Roeselare, na het samengaan met het Brugse Studium (1982) en het Brusselse Coget (2000). Met 200 werknemers draait VK Engineering een omzet van 8,2 miljoen euro en opent binnenkort een nieuwe vestiging in Gent. Het bedrijf hoopt betrokken te worden bij de bouw van het nieuwe Navo-hoofdkwartier in Evere.

Kleine ondernemingen: Jette Clean

Schoonmaakbedrijf Jette Clean, in 1992 opgericht door Ali Sezer, groeide vooral de voorbije jaren (omzet van 600.000 euro in 1999 naar 6,9 miljoen euro in 2004). De groei kwam er na een externe doorlichting, waarna het bedrijf steeds professioneler te werk ging via telemarketing en nauw contact met de klanten om contracten op maat af te sluiten. In 2002 sleepte de firma een Iso 9001-certificaat in de wacht. Jette Clean begon in de kantorenmarkt, maar legt zich steeds meer toe op speciale opdrachten in industriële sectoren en vloerbehandeling. Er werken 300 mensen. Omdat de selectieprocedures zo grondig zijn, heeft het bedrijf in zijn segment een uitzonderlijk laag personeelsverloop.

E.B.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content