De 10 grootste dealmakers

Trends onderzocht welke advocaten optraden bij enkele grote transacties van dit jaar, zoals de beursgang van Belgacom, Telenet en Elia, de privatisering van De Post en Biac, de operaties KBC/Almanij en Electrabel/ Suez, de verkoop van Unilin, Solvus, Aviapartner en Balta, het openbare bod van Belgacom op Telindus, en de bijkomende plaatsing van de Gimv-aandelen. We deden een rondvraag bij advocaten om in te schatten hoeveel uur op deze dossiers werd gewerkt (en konden zo ook een raming maken van de totale factuur aan erelonen). Zo kregen we een toptien van de dealmakers van 2005. Over de topdrie bestaat (met uitzondering van twee confraters die vinden dat zij in dit rijtje thuishoren) weinig discussie:

1. Jean-Pierre Blumberg (Linklaters De Bandt)

2. Jan Meyers (Cleary, Gottlieb, Steen & Hamilton)

3. Koen Geens (Eubelius)

De rest van de tien dealmakers geven we – bij gebrek aan eensgezindheid bij de advocaten – alfabetisch.

François De Bauw en Jean-Marie Nelissen Grade (Linklaters De Bandt). De eerste verzorgt het Franstalige cliënteel, zoals de InBev-families. Nelissen Grade, een instituut, is huisadvocaat van Suez sinds de overname van de Generale Maatschappij. Hij werkt waarschijnlijk aan zijn laatste superdeal voor dit conglomeraat: de overname van Electrabel.

Wim Dejonghe en Dirk Meeus (Allen & Overy). Het kantoor heeft de integratie van het vroegere Loeff in het Britse moederhuis verwerkt. Het vertrek van Louis Verbeke – ooit in België rainmaker nummer één – laat sporen na. Niemand twijfelt er nochtans aan dat het kantoor snel zijn plaats in de topdrie kan opeisen. Allen & Overy is lawfirm nummer één voor Belgische overnames in het buitenland.

Laurent Legein (Clifford Chance). Traditioneel treedt zijn kantoor op voor de banken, en daarom kreeg het van International Law Review Magazine meermaals de titel ‘Belgian Lawfirm of the Year’. Het treedt steeds meer op voor bedrijven, zoals Aviapartner.

Jan Peeters (Stibbe). Dit kantoor, dat ooit Ontex naar de beurs bracht, komt uit een diep dal na het vertrek van enkele topadvocaten, zoals Paul Alain Foriers (Simont Braun) en Ludo Cornelis (Eubelius). Momenteel werkt Peeters in opdracht van bouwheer BAM aan de juridische monsterconstructie van de Oosterweelverbinding (dealwaarde: 2,9 miljard euro).

Koen Vanhaerents (Baker & McKenzie). Dit kantoor werd een klassieker toen het in de jaren negentig heel wat Vlaamse bedrijven naar de beurs bracht en er bedrijfsadvocaat van bleef. Baker, dat ook Galapagos begeleidde, is tevens goed thuis bij de Gimv.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content