DATABASES. Er zit muziek in dBase
Borland, zonder saxofonist Philippe Kahn, keert terug naar zijn klassieke repertoire : computertalen en ontwikkelingstools. Wacht dus nog even met die mars naar Microsoft Access.
Gebruikers van dBase diegene die nog over zijn hebben iets om naar uit te kijken. Borland brengt één dezer dagen de relationele database Visual dBase 5.5 op de markt in België. Het pakket is (véél) sneller en krachtiger dan de vorige dBase-versies en heeft een hele reeks attributen die vooral ontwikkelaars zullen aanspreken. Cruciaal bijvoorbeeld is dat Borland nu optioneel een Visual dBase compiler levert, die dBase 5.5-toepassingen in een net “exe”-bestand omzet, dat door de ontwikkelaars zonder verdere royalty-verplichtingen kan worden verkocht. Het ontbreken van een dergelijke compiler zorgde er al sinds de jaren ’80 voor dat onafhankelijke ontwikkelaars dBase nooit ernstig hebben genomen als ontwikkelingstool. Borland doet de zaken nu trouwens meteen goed, door ontwikkelaars ook een hulpje mee te geven om hun toepassingen rimpelloos bij hun kliënteel te installeren.
DELPHI.
Visual dBase 5.5, door Borland ook “Voyager” genoemd, oogt als een dBase-versie van Borlands suksesvolle, objekt-georiënteerde ontwikkelingsomgeving Delphi. Daar zijn ze trots op in het Californische Scotts Valley, waar Borland zijn hoofdkwartier heeft. Het illustreert dat hun strategie om software”blokken” (de fameuze “objekten”) te ontwikkelen en te hergebruiken wel degelijk werkt. Met als boodschap aan de wijsgeworden investeerder : hier is een bedrijf dat een produktiviteitssprong heeft gerealizeerd, bekijk dat Borland-aandeel nog maar eens opnieuw.
Enkele van de punten die programmeren in dBase efficiënter maken :
– U kan klassen van eigen schermen (“forms”) scheppen. U kan daardoor op basis van een eigen schermklasse nieuwe schermen creëren die eigenschappen, metodes en kontroles van hun voorouders overerven. Wijzig je later je basisscherm (andere kleur, drukknop erbij, enzomeer…), dan wordt deze wijziging ook in de afgeleide schermen overgenomen.
– Verbeterde “experts” voor het aanmaken van schermen, rapporten, etiketten en tabellen. Het wordt bijvoorbeeld een stuk eenvoudiger om schermen te ontwerpen die over verschillende bladzijden lopen, die met tabs worden geïdentificeerd.
– Nieuwe klassen en nieuwe eigenschappen van oude klassen, onder meer een OLEAutoClient-klasse, die toelaat om vanuit dBase andere toepassingen aan te sturen, die beantwoorden aan de OLE 2-norm (b.v. MS Word).
Zoals al in dBase for Windows 5.0, gebruikt ook versie 5.5 tweewegs-hulpmiddelen. De kode die de visuele programmatietools aanmaken, kan daarna “met de hand” worden bewerkt. De wijzigingen verschijnen weer in de visuele hulpjes als u natuurlijk de regels volgt.
KEUZE AAN DATABASES.
dBase for Windows 5.0 kon al enigszins overweg met de SQL-databasetaal via een SQLEXEC()-funktie. In versie 5.5 kunnen Ansi SQL-92-kommando’s ingebed worden in de dBase-programma’s zelf, met zelfs de mogelijkheid om bij sommige SQL-servers (Oracle 7, Interbase) zogenaamde stored procedures aan te spreken (programma’s die in de database zelf zijn geschreven). De ingebedde SQL-kommando’s werken met dBase- en Paradox-bestanden (. dbf,. db), met de Local InterBase Server die Borland bij de client/server-editie levert en met remote servers waarheen de dBase-toepassing verbonden is met ODBC- of SQL-Link-drivers. Via ODBC kan dBase databasetabellen van Access, Btrieve, FoxPro, DB2 en Ingres manipuleren en beheren. U moet wel niet de volledige SQL-funktionaliteit verwachten.
Voor ontwikkelaars van client/server-toepassingen, die dBase als eindgebruikerssysteem willen gebruiken, brengt Borland een afzonderlijke client/server-versie uit, die o.a. de compiler en SQL Link omvat.
Ook de beveiliging van dBase is verbeterd, met nu 8 toegangsniveaus op tabel- en kolomniveau en met encryptie en paswoorden.
MULTIMEDIA.
dBase heeft altijd nogal wat funktionaliteit bevat er zit een arsenaal aan statistische funkties in de taal, bijvoorbeeld maar sinds versie 5.0 omvat het pakket ook multimedia-funkties. De geluidsvelden, die u gewoon kan dubbelklikken om ze af te spelen, kunnen overweg met het “wav”-formaat. Beeldvelden kunnen nu ico-, eps-, tif- en wfm-standaarden bevatten, naast de vroegere pcx en bmp.
Het programma hoewel nog altijd 16 bits ondersteunt onder Windows 95 lange bestandsnamen en de toepassingstoets die op sommige nieuwe toetsenborden voorkomt, zoals het “Natural” toetsenbord van Microsoft.
Met dit pakket bewijst Borland dat het misschien wat vroeg is om de dBase-taal (en afgeleiden) voor dood en begraven te verklaren. Visual dBase 5.5 biedt bedrijven met dBase(-achtige) toepassingen de mogelijkheid om door te groeien naar een moderne informatica-omgeving. En ook ontwikkelaars die uitkijken naar een moderne desktop database-omgeving moesten het pakket maar eens gaan bekijken. Voor de prijs hoeven ze het niet te laten.
BNL
VISUAL DBASE 5.5 VAN BORLAND Performant en veelzijdig.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier