Dan toch geen nieuwe pensioenval

Johan Van Overtveldt © Belga

Er is dan toch geen nieuwe fiscale pensioenval ontstaan. Dat zegt minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA), na eerdere berichten dat tienduizenden gepensioneerden en invaliden die vorig jaar geen belasting betaalden, dat nu plots wel moeten doen.

De federale regering kwam eerder met een oplossing voor een vorige fiscale pensioenval, waardoor een hoger brutopensioen voor bepaalde groepen uitdraaide in een lager nettobedrag. Daar werd een mouw aan gepast, maar die creëerde een nieuwe pensioenval, berekende consultant PwC. Dit keer moeten tienduizenden gepensioneerden en invaliden die vorig jaar geen belasting betalen dat plots wel doen, zo luidde het woensdagochtend.

Concreet zou het gaan om mensen met een brutopensioen tussen 1.236 en 1.263 euro. Het kabinet-Financiën reageerde eerst dat het de situatie zo snel mogelijk wil rechtzetten, maar een analyse wees uit dat er helemaal geen sprake is van een nieuwe pensioenval. De fiscale pensioenval die voorheen wel degelijk bestond, werd door de regering weggewerkt, luidt de uitleg.

‘Door een correctie in de berekening, die nodig was omwille van de gemeentelijke belastingen, sloop er een technische fout in de modellen. Dit werd rechtgezet, op de wijze zoals voorgesteld door het Rekenhof.’ Netto gaat niemand er nog op achteruit of veel op vooruit dan voorzien. ‘Na verificatie blijkt dat er geen sprake is van een zogenaamde pensioenval’, zegt minister Johan Van Overtveldt. ‘Niemand gaat er immers op achteruit. Ik betreur dus de foutieve berichtgeving hieromtrent die ten onrechte onduidelijkheid en onrust heeft gezaaid.’

Partner Content