Damme. DE ALLESVRETER

Vanuit de Westhoek ontketent BET een bakteriologische oorlog tegen milieuproblemen in de Benelux.

“We gaan de volgende tien, twintig jaar nog veel over beestjes horen. Méér dan over de superhighway, ” stelt Hendrik Demol (40 j.) overtuigd. Sedert enkele maanden is deze archeoloog uit Damme Benelux-vertegenwoordiger van BioEnviroTech Inc. (BET) uit Tomball, Texas. BET is een hoogtechnologisch bedrijf, meer een brain trust die allerlei bakteriën kweekt en daarmee zogenaamde bioremediëringsprodukten ontwikkelt. BET Inc. maakt jaarlijks voor afgerond 3 miljard frank van die produkten aan en werd onder meer met sukses betrokken bij de opruimingen na de olierampen in Alaska (Exxon Valdez) en in Koeweit (Golfoorlog).

“Bakteriële produkten zijn zoals computers, ” vertelt Demol. “Tien jaar geleden had bijna niemand van een pc horen spreken en nu is dat voor iedereen een normaal werktuig. Daarmee vergeleken, staat het onderzoek inzake bakteriologie momenteel nog maar in de faze van destijds de ponskaart. ” Demol voorziet dan ook spectaculaire sprongen voorwaarts in deze sektor. Ook al omdat in bredere kringen het besef groeit dat heel wat milieuproblemen kunnen aangepakt worden door toevoeging van bakteriën. In de universitaire wereld worden die mogelijkheden overigens zeer intensief onderzocht. Mogelijkheden die tot voor kort nog als waanzinnige science fiction werden afgewimpeld, blijken nu haalbaar. Kunstmatige koolstofverbinding, arseen, PAK’s,… niets lijkt te vreemd om door vraatzuchtige bakteriën verteerd te worden. “Bakteriën bespoedigen het afbraakproces van elke organische vervuiling, ” verduidelijkt Demol. “Intussen is ook bewezen dat ze hun genetische kenmerken onderling uitwisselen, zelfs zonder manipulatie. Het is dus helemaal niet uitgesloten dat we ze binnenkort een uitgebreid anorganisch menu kunnen voorschotelen. “

Het gebruik van bioremediëringsprodukten staat nog in zijn kinderschoenen en situeert zich vooral bij bodemsaneringsbedrijven, in waterzuiveringsinstallaties (waar bakteriën de slibproduktie in belangrijke mate beperken), bij de vetafbraak in de riolering van horecazaken en de algenbestrijding in vijvers. Daarnaast voorspelt Demol uitgebreide toepassingen in de industrie, mede door de strenger wordende milieunormen voor het bedrijfsleven. In bedekte termen laat hij verstaan dat BioEnviroTech wel eens zeer binnenkort op de proppen kan komen met een oplossing voor de mestoverschotten.

HENDRIK DEMOL (BET) Met Damme als uitvalsbasis bioremediëringsprodukten wereldkundig maken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content