Cybersecurity: hoe begint u eraan?

© Getty Images
Telenet Business
Samen met

Samen met verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

5 november 2020, 09:47 Bijgewerkt op: 20 juli 2022, 08:12

Cybercriminaliteit is een industrie geworden. De kans op een aanval is dan ook reëel. Maar geen nood: met de juiste technologie, mindset én weerbaarheid kunt u de impact gevoelig beperken.

Sinds februari 2020 zijn er 7 keer meer phishingaanvallen. Het aantal dubieuze domeinen die schadelijke software verstuurden vermeerderde met een factor 8. De massale overstap naar thuiswerk werkte die evolutie in de hand. “Het IT-landschap is complexer geworden”, schetst Stefaan Wuytack, senior strategy manager cybersecurity bij Telenet Business. “Plots werden bedrijven verplicht om hun netwerk open te stellen voor medewerkers die van thuis uit werken. Dat houdt een aantal extra uitdagingen op het vlak van beveiliging in.”

“Binnen de klassieke bedrijfsmuren is de alertheid groter dan wanneer de medewerkers thuiswerken, waardoor men sneller doorklikt op een phishingmail. De laptop van het werk wordt thuis vaker gebruikt voor privédoeleinden: ook dat verhoogt de risico’s. Bovendien zijn veel bedrijven in de context van corona minder begaan met security, terwijl cybercriminelen almaar professioneler worden. Dit is een gevaarlijke combinatie.”

Vroeger was cyberbeveiliging relatief eenvoudig: het interne netwerk met een fysieke firewall en een antivirusoplossing afschermen was voldoende. “Dat volstaat vandaag niet meer”, weet Willem Janssens, cybersecurity expert bij Telenet Business. “Enerzijds omdat we niet meer louter binnen de bedrijfsmuren werken. Anderzijds omdat antivirusoplossingen enkel focussen op de bedreigingen die tot nu toe gekend zijn, terwijl er elke dag nieuwe bij komen.”

Willem Janssens, cybersecurity expert bij Telenet Business
Willem Janssens, cybersecurity expert bij Telenet Business

Kent u uw beveiligingsprioriteiten?

De meeste bedrijven zijn zich intussen wel bewust van de toegenomen risico’s. Een concrete aanpak van het probleem blijft echter nog te vaak uit. “Een veel gestelde vraag is: hoe begin ik eraan?” stelt Stefaan Wuytack vast. “Ondernemingen laten zich het hoofd op hol brengen door allerlei voorstellen en oplossingen in de markt. Daardoor weten ze niet waar de beveiligingsprioriteiten zich precies situeren, en welke investeringen eerst moeten gebeuren.”

Stefaan Wuytack, senior strategy manager cybersecurity bij Telenet Business
Stefaan Wuytack, senior strategy manager cybersecurity bij Telenet Business
Leer uit eventuele cyberaanvallen, en bouw zo stap voor stap uw weerbaarheid verder op.

Gelukkig staan bedrijven er niet alleen voor. Experten kunnen hun gids zijn in de sterk evoluerende wereld van cybersecurity. Willem Janssens: “Organisaties hebben meer dan ooit nood aan een partner die meedenkt vanuit hun noden. We zien het als onze taak om hen te begeleiden in hun proces, en samen de logische stappen inzake beveiliging te bepalen. De tijd dat u zomaar een product kocht dat het probleem oploste, is voorbij. Dat vergt een verandering van mindset in de hele organisatie.”

“Een goede cybersecurity start bij preventie. Voorzie hiervoor de nodige technologie, maar zet ook in op de bewustwording van uw medewerkers, zodat ze de gevaren beter kunnen inschatten. Focus daarnaast op de visibiliteit van verdachte activiteiten. Een permanente monitoring van uw netwerk is een must. Stel ook een actieplan op, zodat u snel en adequaat kunt reageren op cyberaanvallen. Zo beperkt u de impact op uw bedrijfswerking. Zo’n plan is trouwens geen statisch gegeven: het moet mee evolueren met uw bedrijf en met de nieuwe bedreigingen.”

Weerbaarheid opbouwen

Cybersecurity draait om het besef dat een geslaagde aanval slechts een kwestie van tijd is. Het komt er dus op aan om die zo snel mogelijk te detecteren en daadkrachtig te reageren. Minstens zo belangrijk is om uit zo’n incident te leren. Ga na hoe de aanval kon gebeuren, leer daaruit voor de toekomst en stel uw preventie bij. Zo bouwt u stap voor stap uw weerbaarheid verder op. U kunt altijd ziek worden, maar het is uw weerbaarheid die bepaalt hóe ziek u wordt.