Crescendo

THOMAS DETRY Dankzij de podiumplaats is hij gekwalificeerd voor het DP World Championship. © GET

Natuurlijk hoopte hij in Sun City zijn eerste toernooi in de European Tour te winnen, maar Thomas Detry moest vrede nemen met een uitstekende derde plaats. Voor de jonge Belg was dat al bijna een overwinning. Dankzij de podiumplaats bemachtigde Detry een plaatsje in de Europese top vijftig en is hij dus gekwalificeerd voor het DP World Championship, de grote finale van het Europese circuit.

Op zijn 26ste doet de beschermeling van Michel Vanmeerbeek en Jérôme Theunis dus andermaal een serieuze stap vooruit, nadat hij vorig jaar al samen met collega en vriend Thomas Pieters het wereldkampioenschap voor landenteams heeft gewonnen. Dat zijn carrière crescendo gaat, illustreerde Detry door dit seizoen een indrukwekkende regelmaat in zijn prestaties te leggen: hij haalde 21 op de 24 cuts. De Brusselaars wekt de indruk dat hij elk toernooi weer iets beter speelt, zoals ook blijkt uit zijn statistieken. In 2019 speelde hij een gemiddelde score bij elkaar van 70 par 18 holes, goed voor een plaats in de top twintig. “Hij presteert het hele seizoen al heel constant”, zegt manager Jerôme Theunis. “De recentste twee toernooien deed hij nog een stap vooruit, in alle onderdelen van het spel. Hij etaleert de jongste maanden ook een grote maturiteit. Hij begrijpt het spel zeer snel en leert uit iedere ervaring. Dat sterkt meteen ook zijn zelfvertrouwen.”

Op het moeilijke parcours van de Gary Player CC, die helemaal is afgezoomd door waterplassen, speelde Detry van bij de afslag op een hoog niveau. In de eerste drie ronden leverde hij telkens een kaart onder de par af. De laatste wedstrijddag kreeg hij het mentaal wat moeilijker, verloor hij weer wat terrein in het klassement maar vond nog de kracht om de wedstrijd af te ronden met een onwaarschijnlijke birdie, goed voor een ticket voor de finale in Dubai. “Vooral in het korte spel was hij zeer regelmatig”, vervolgt Theunis. “We hadden daar de jongste weken hard aan gewerkt: concentratie en oogbeweging tijdens het putten. Thomas paste dat perfect toe op de green. Het is aangenaam werken met zo’n speler: hij luistert en pikt alles snel op. Soms is hij nog wat te ongeduldig, maar dat is niet abnormaal voor iemand met zijn grote ambitie.”

Als Detry in Dubai het seizoen in de top dertig van het Europese klassement kan afsluiten, is hij automatisch gekwalificeerd voor de British Open van 2020. Dat zou zijn eerste deelname aan een grandslamtoernooi zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content