CP CLARE. WIE ‘T KLEINE NIET EERT…
Voor een Amerikaans marktleider in de produktie van elektronische komponenten is de Tongerse vestiging CP Clare International de grootste voet op het Oude Kontinent. Het investeringsprogramma bevestigt die positie.
Relais behoren in de elektronika tot de meer traditionele schakeltechnieken. In het land van koning chip raken ze soms wat vergeten, al bewijzen ze nog steeds hun nut in ontelbare toepassingen. De Amerikaan Carl Paul Clare startte in 1937 in Chicago met de produktie van deze toen nog ietwat groter uitgevallen onderdeeltjes. De markt voor de komponenten groeide echter omgekeerd evenredig met de afmetingen. In 1962 werd in Tongeren de Europese produktie-eenheid in gebruik genomen van wat zou uitgroeien tot CP Clare Corporation, wereldleider op het vlak van schakelkomponenten voor telekommunikatie, datakommunikatie en aanverwante randapparatuur. De Belgische fabriek, CP Clare International, vervaardigt op dit moment high performance en epoxy-omspoten capsules en relais, schakelingen die vooral in de telekommunikatie worden toegepast. In deze sektor vinden we dan ook de allergrootste klanten. Slechts 4,6 % van de omzet wordt gerealizeerd in België en hiervoor zorgen vooral Alcatel-Bell, Telindus en Philips Hasselt. Heel wat belangrijker, volgens marketing & sales director Alex Van Roosbroeck, zijn afnemers als AT&T, Alcatel en Siemens die wereldwijd worden bediend. Zegt Van Roosbroeck : “Belangrijk zijn echter ook de modem-markten, waar we met diverse kleinere klanten werken. Grote klanten kan je soms erg snel verliezen. Twee jaar geleden was Apple een enorm grote klant. Ondertussen hebben ze daar echter besloten zelf geen modems meer te maken. “
CP Clare International, het Europese zenuwpunt op marketing- en sales-gebied, sloot in 1994 de boeken met een omzet van 1324 miljoen frank. Ook het werknemersbestand bleef geruststellend schommelen rond de 300 eenheden. Toch is het produceren van elektronische komponenten een aktiviteit die men haast per definitie in de lage-lonenlanden zou situeren. CP Clare Corporation bezit ten andere reeds sinds de jaren ’70 vestigingen in Mexico en Taiwan. Volgens James Shiring, algemeen direkteur en vice-president van CP Clare International, is een delokalizatie van de Belgische aktiviteiten hoegenaamd niet aan de orde. Hij ziet wel twee noodzakelijke streefdoelen om de dreiging uit China en Taiwan het hoofd te bieden : automatizering en specializering in spitstechnologie. “We moeten niet proberen hier iets te bouwen met een lage marktprijs. Zo moet je in België niet afkomen met houten potloden die spotgoedkoop verkocht worden. Je kan beter heel dure vulpennen maken. Met relais is dat net hetzelfde. Met zeer hoogstaande technologie in speciale niches maak je een produkt dat een hoge arbeidsprijs kan hebben. “
CP Clare International bouwt zijn jaarlijks investeringsprogramma op dit dubbele streven. Dit jaar heeft het 17 miljoen frank veil voor een automatizeringsontwerp van een bestaande produktielijn en nog eens 20 miljoen voor de ontwikkeling van een nieuw hoogtechnologisch produkt. Opvallend was de 67 miljoen frank die in 1993 werd geïnvesteerd in een mega-opdracht voor AT&T. Zegt Alex Van Roosbroeck : “We produceren nu alle relais voor AT&T op de machines die we van hetzelfde bedrijf hebben verworven. Op die manier zijn we wereldwijd hun belangrijkste leverancier geworden. “
PPG
ALEX VAN ROOSBROECK (CP CLARE) “Liever dure vulpennen dan houten potloden produceren. “
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier