Cowboy-topman veroordeeld voor zwartwerk

Adrien Roose © .

Adrien Roose, de huidige topman van het fietsenmerk Cowboy, is veroordeeld tot een gevangenisstraf met uitstel van negen maanden en een boete van 30.000 euro. Roose maakte zich schuldig aan zwartwerk toen hij nog aan het hoofd stond van de koerierdienst Take Eat Easy, zo oordeelde de correctionele rechtbank in Parijs. Zijn advocaten kondigden beroep aan.

De rechtbank stelde dat er tussen 2015 en 2016 een ‘ondergeschiktheidsrelatie’ was tussen Take Eat Easy en de koeriers, in heel Frankrijk. Zij kregen een systeem van controle en waarschuwingen opgelegd, waarbij ze ook van het platform gegooid konden worden. Volgens de rechter konden ze niet als zelfstandigen worden beschouwd en werd de baas van de koerierdienst geacht de Franse sociale wetgeving te kennen, aldus de krant Le Soir. 

Er werkten zowat 3.000 zelfstandigen als koeriers voor Take Eat Easy in Frankrijk tussen 2014 en 2016. Tweeëntwintig van hen stelden zich burgerlijke partij. Ze krijgen elk onder andere een morele schadevergoeding van 1.000 tot 4.000 euro. Roose moet voorts 67.711 euro betalen aan ontdoken sociale bijdragen. Hij krijgt ook een beroepsverbod van vijf jaar met uitstel. 

De vakbonden van Roose kondigden aan dat er beroep zal worden aangetekend. ‘Adrien Roose heeft Take Eat Esay ontwikkeld en geleid in alle transparantie, te goeder trouw en zonder enige intentie om de frauderen’, zeiden ze. 

De start-up Take Eat Easy werd in 2012 opgericht in België en was actief in 20 grote Europese steden. In 2015 had het bedrijf nog 16 miljoen euro opgehaald. Maar een jaar later kondigde het bedrijf aan dat het onder curatele werd gesteld.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content