Ekopak krijgt nieuw geld, management en bestuur

Coucke stapt in waterspecialist Ekopak
Jef Poortmans
Jef Poortmans redacteur bij Trends

Als reactie op de financiële onzekerheid van de afgelopen weken en het tanende beleggersvertrouwen, voert Ekopak een kapitaalverhoging door en herschikt het zijn management en bestuur. Hoofdaandeelhouder Marc Coucke versterkt daarmee zijn greep op het bedrijf.

De beursgenoteerde waterzuiveraar Ekopak kondigde vlak voor zijn algemene vergadering van 14 mei een reeks maatregelen aan om zijn financiële positie te versterken en het beleggersvertrouwen te herstellen. Het voert een kapitaalverhoging door, er komt een nieuwe CEO en CFO, en het bedrijf herschikt de raad van bestuur.

Ekopak kondigde vorige maand nog aan zijn kapitaal te willen versterken, omdat de schulden te zwaar wogen en er liquiditeitsproblemen dreigden. Het beleggersvertrouwen in Ekopak kreeg een deuk, nadat was gebleken dat het bedrijf en zijn CEO meermaals foutief en onvolledig hadden gecommuniceerd over een van de belangrijkste projecten.

Een grote en een paar kleine investeerders

Om zijn balans te versterken krijgt Ekopak een kapitaalinjectie van 15 miljoen euro. Zo’n 14 miljoen komt van de hoofdaandeelhouder Alychlo, het investeringsvehikel van Marc Coucke. Daarnaast stappen een aantal nieuwe investeerders in voor bedragen van 250.000 tot 100.000 euro.

Daar zijn onder meer familyoffices bij zoals Koramic van ondernemer Christian Dumoulin en de investeringsmaatschappij van de CEO en CFO van de beursgenoteerde vastgoedspeler Xior. Ook ondernemer Wouter Vandenhaute stapt in voor 100.000 euro, net als Pieter Bourgeois, met zijn eigen vennootschap Crescemus. Bourgeois is CEO bij Alychlo en was tot vandaag voorzitter van de raad van bestuur van Ekopak.

Het aantal aandelen stijgt daarmee van 14,8 naar 17,5 miljoen, waardoor bestaande aandeelhouders hun belang met 15 procent zien verwateren. De nieuwe aandelen worden uitgegeven tegen 5,6 euro, een korting van 10 procent tegenover de slotkoers van afgelopen vrijdag en van 11 procent op de gemiddelde beurskoers van de afgelopen drie maanden.

Versnelde procedures

De minderheidsaandeelhouders kunnen niet deelnemen aan de kapitaalverhoging, omdat die gebeurt met een zogenaamde opheffing van het voorkeurrecht. Daarmee wordt het voorkeurrecht van bestaande minderheidsaandeelhouders om in te tekenen op een nieuwe kapitaalverhoging opgeheven. Het is een manier voor beursbedrijven om snel geld op te halen bij investeerders, zonder daarvoor een bijzondere algemene vergadering te moeten organiseren voor een publieke kapitaalverhoging, waar minderheidsaandeelhouders ook op kunnen intekenen. De meeste beursgenoteerde bedrijven voorzien voor zichzelf die mogelijkheid, zodat ze in geval van moeilijkheden snel kapitaal kunnen ophalen.

Over zulke kapitaalverhogingen beslist de raad van bestuur. In dit geval heeft de raad van bestuur van Ekopak de beslissing afgetoetst met een comité van drie onafhankelijke Ekopak-bestuurders. Dat comité ging akkoord met deze vorm van kapitaalverhoging, omdat die goedkoper en sneller verloopt dan andere opties.

Nieuw management en bestuur

Naast de kapitaalverhoging versterkt Alychlo van Marc Coucke verder zijn positie in Ekopak door zo’n 1,1 miljoen aandelen over te kopen van Ekopak-CEO en -oprichter Pieter Loose, eveneens tegen 5,6 euro per aandeel. Die laatste ziet daarmee zijn aandeelhouderschap slinken van 37 tot 25 procent van het Ekopak-kapitaal, terwijl dat van Alychlo stijgt van 43 naar 57 procent.

Pieter Loose wordt ook aan de kant gezet als CEO zodra er een vervanger voor hem is gevonden. Daarna gaat hij verder in de rol van ‘chief strategy & growth officer’. Ook de voorzitter van het Ekopak-bestuur, Pieter Bourgeois, wordt vervangen. Hij was op de hoogte van de onzekerheden rond het project waarmee alle problemen voor Ekopak zijn begonnen. Hij wordt vervangen door Jos De Vuyst, die onafhankelijk voorzitter van Ekopak wordt. De Vuyst is CEO bij de producent van opbergsystemen Stow. Tot slot treedt Geert Bossuyt aan als nieuwe CFO. De vorige CFO van Ekopak verliet in januari onverwachts het bedrijf.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content