COSMO TIME SYSTEMS. HET UUR VAN DE WAARHEID

Wie doet de Belgische treinen klokvast rijden ? Nee, niet Etienne Schouppe, maar Cosmo Time Systems.

Het NMBS-station in Namen krijgt weldra een nieuw tijdsysteem. De klokvaste uurwerken ontvangen de tijdsaanduiding via satelliet. Leverancier van het systeem is de Brusselse NV Cosmo Time Systems. De firma, 100 % eigendom van general manager Hugo Strijbol, viert dit jaar haar 75-jarig bestaan. “De spoorwegen zijn reeds klant sinds de jaren dertig, ” herinnert zich een tevreden Strijbol. “Cosmo was de eerste firma die de bekende elektro-mechanische klokken aan de NMBS leverde : de klokken waarvan de wijzers allemaal op hetzelfde moment verspringen”. De tijdsbesturing in de stations is vandaag volledig elektronisch. Het plukken van de tijd uit de lucht, via de satelliet, voegt er een extra dimensie aan toe. Cosmo ontwikkelde het systeem samen met het Mechelse engineeringbedrijf C-Tronic.

Cosmo is gespecializeerd in tikklokken, uurwerken, computergestuurd tijdsbeheer. Bestellingen voor partikulieren zijn uitzonderlijk, het gaat steeds om heel grote gebruikers. De overheid, met ministeries en gemeentebesturen voorop, levert 15 % van de klanten. Ook het Europees parlement wordt door Cosmo klokvast geregeld. De belangrijkste klanten in de privé zijn de Kredietbank (het nieuwe hoofdkwartier in Brussel), Petrofina, Siemens of Philips. Daarbij verdwijnt de klassieke tikklok meer en meer naar de achtergrond. Cosmo ontwikkelde een gepatenteerde elektronische tijdregistratie onder de naam C-Time. De tijd opmeten, toegang verschaffen tot het bedrijf, zijn nog enkel de basiselementen in het pakket. “We koppelen het systeem aan de loonsverwerking, personeelsadministratie, jobkontrole. Voor sektoren waar stukwerk wordt geleverd is C-Time erg belangrijk. “

In België zijn een tiental bedrijven met tikklokken aktief. Vorig jaar realizeerden de 26 werknemers (de zes werknemers in het Nederlandse filiaal inkluis) van Cosmo een omzet van 85 miljoen frank. Hugo Strijbol is erg tevreden met dat resultaat. “De markt was erg moeilijk de voorbije drie jaren. Wij verkopen investeringsprodukten van het tweede niveau, daar wordt meteen op bespaard. Heel wat konkurrenten gingen overkop of werden verplicht tot fusies. ” Cosmo kocht vorig jaar zijn belangrijkste konkurrent, Belgian Time Recording Systems. Waardoor het bedrijf zijn positie als marktleider in de Benelux met de elektronische tijdregistratie versterkte. Tien procent van de produktie, voornamelijk C-Time, wordt geëxporteerd naar Frankrijk, Tunesië en Zwitserland. “Nooit gedacht dat wij in Zwitserland, het land van de klokken, zouden doorbreken, ” zegt Hugo Strijbol trots.

HUGO STRIJBOL (COSMO TIME SYSTEMS) Nooit gedacht dat hij in Zwitserland, het land van de klokken, zoudoorbreken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content