COSMETICA. HET ALFA EN OMEGA VAN MARC COUCKE

Niet langer dan twee weken geleden sierde Gentenaar Marc Coucke de cover van het blad dat u nu in handen heeft. Hoezo ? “Een grapje van mijn kaderpersoneel, ” verklaart Marc Coucke. “In het Kortrijkse werd ik door het Liberaal Verbond voor Zelfstandigen uitgeroepen tot zelfstandige van het jaar. Een nominatie die uitgerekend samenviel met de bekroning van Karel Vinck tot manager van het jaar. Mijn personeel legde een Trends-nummer op mijn bureau waarbij het gezicht van Vinck werd overplakt door het mijne. Het typeert wel de sfeer hier : we zijn harde werkers, maar ook een jong team dat oog heeft voor de leuke kant achter het zakendoen. “

Marc Coucke is 29 jaar en nu kwasi de enige aandeelhouder (97 % van de aandelen) van de in Zwevegem gevestigde bedrijven Alpha Pharma en Omega Pharma. Op 2 september van vorig jaar liepen de wegen van Coucke en Yvan Vindevogel, zijn vennoot van het eerste uur, uit elkaar. “Wij vormden een uitstekende tandem, ” zegt Coucke. “Ik was eerder commercieel aangelegd, hij was technisch goed. Maar we verschilden van opinie over de strategische toekomst. “

Alpha Pharma levert aan apotekers “grondstoffen” die nodig zijn voor de bereiding van geneesmiddelen. Omega Pharma biedt een resem cosmeticaprodukten, gaande van shampoo over zonnecrèmes (Uvesol) tot bodycrèmes (Bodysol). Ook afslankingsmiddelen (Instaslim) en insektenverdelgers (Repello) worden aangeboden.

Marc Coucke, zelf apoteker maar omgeschoold tot zakenman aan de Vlerick School, besloot van meet af aan en uitsluitend te mikken op de wereld van de apotekers. Met één uitgesproken bekommernis : kwalitatief hoogstaande produkten aanleveren, tegen een vrij konkurrentiële prijs.

Beide bedrijven van Marc Coucke kennen een fameuze groei, die tegen de vijftig procent op jaarbasis aanleunt. Voor dit jaar wordt voor elk gerekend op een omzet van om en bij de 150 miljoen frank. In Zwevegem wordt alles “bedacht”, van de marketing tot de scheikundige formules, door een staf van twaalf medewerkers. De “preparaten” worden bij derden, overwegend in eigen land, aangemaakt.

Coucke wil nu langzaam maar zeker de exporttoer op, met, naargelang van het land, ook een andere aanpak. “De eerste resultaten in Frankrijk zijn bemoedigend, ” zegt hij.

Marc Coucke is ongehuwd, rijdt in een blitse wagen en is op zondag vooral op voetbaltribunes terug te vinden. “Als co-sponsor van KV Oostende ben ik dat een beetje aan de klub verplicht, ” zegt hij.

MARC COUCKE (ALPHA PHARMA EN OMEGA PHARMA)Groeien tegen een hels tempo.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content