Cora wil alle hypermarkten sluiten: 1.779 banen op de tocht

Hypermarktketen Cora wil de activiteit van al zijn winkels -de zeven hypermarkten zijn gelegen in Brussel en in Wallonië- tegen begin volgend jaar stopzetten, zo maakte de directie dinsdag bekend op een bijzondere ondernemingsraad. Ook de ondersteunende diensten worden stopgezet. Hiermee dreigt collectief ontslag voor de 1.779 werknemers van de groep. De procedure-Renault wordt opgestart.
De retailsector kampt al enkele jaren met “economische en structurele uitdagingen”, zegt de directie in een persbericht. Ze verwijst naar het feit dat de consument voorzichtiger omgaat met zijn uitgaven, en dus ook meer discountketens bezoekt. Daarnaast is er de opmars van online winkelen en kiezen consumenten vaker voor buurtwinkels en speciaalzaken. “Deze ontwikkelingen leiden ertoe dat klanten afstappen van de ‘alles onder één dak’-formule die kenmerkend is voor hypermarkten”, staat in het persbericht. “In België heeft de segmentatie van de sector in verschillende paritaire commissies ook concurrentieverstoringen gecreëerd en in stand gehouden die nadelig zijn voor grote winkels zoals Cora.” (lees verder onder de video)
De keten stapelde de voorbije jaren de verliezen op, waarbij aandeelhouder Louis Delhaize al verschillende kapitaalverhogingen doorvoerde.
“Ondanks alle inspanningen om de situatie te keren, blijken de resultaten zeer ontoereikend in de crisiscontext die de Belgische retailsector vandaag doormaakt. Bovendien tonen de toekomstige economische prognoses aan dat een herstel op korte en middellange termijn niet langer mogelijk is. Aangezien deze situatie niet langer houdbaar is, heeft de directie verschillende opties onderzocht, waaronder nieuwe herstelplannen, aanpassing van de werkorganisatie of herziening van de winkelformule. Helaas biedt geen van deze opties een duurzame oplossing voor Cora”, klinkt het in het persbericht.
Galerijen
Ook een verkoop van de zeven winkels is niet gelukt. Geen enkele koper uit de grootdistributie toonde interesse in het overnemen van geïntegreerde hypermarkten onder de huidige marktomstandigheden, luidt het. Cora wil alle hypermarkten daarom begin 2026 sluiten. Tot dan blijven alle winkels open, aldus de directie dinsdag. Het gaat om hypermarkten in Anderlecht en in Sint-Lambrechts-Woluwe, naast Châtelineau, Hornu, La Louvière, Messancy en Rocourt.
De galerijen naast de hypermarkten zijn in handen van Galimmo. Die wil ze verkopen aan Mitiska REIM, dat het vastgoed zal overnemen. “Het doel is om de ruimten die Cora momenteel in gebruik heeft, te renoveren en onder te verdelen in kleinere eenheden voor verhuur. Hierdoor kunnen de winkelcentra hun activiteiten voortzetten en blijft de directe en indirecte werkgelegenheid in deze centra behouden”, klinkt het.
‘Geen gebrek aan strijdlust’
“We begrijpen dat dit een moeilijke aankondiging is die heel wat emotie met zich meebrengt. De medewerkers hebben het op geen enkele manier verdiend om ontslagen te worden”, aldus de directie. Volgens haar is de geplande sluiting “het resultaat van contextuele factoren en weerspiegelt geenszins een gebrek aan strijdlust of competentie bij de medewerkers, die bijzonder trots mogen zijn op de uitdagingen die ze de afgelopen jaren zijn aangegaan.” De directie belooft ook dat ze bij een sluiting “de rechten van de werknemers wil beschermen, in lijn met haar sociale traditie, en hun hertewerkstelling bevorderen”.
CEO Haller: ‘Sluiting onvermijdelijk’
De beslissing om de zeven hypermarkten van Cora in ons land tegen begin volgend jaar stop te zetten, was onvermijdelijk, zei Olivier Haller, CEO van Cora Belux dinsdag in een toelichting aan het persagentschap Belga.
“De financiële vooruitzichten voor 2025 en 2026 lieten niet toe om verder te gaan aangezien het nettoverlies dan zou zijn opgelopen tot bijna 90 miljoen euro. We wilden koste wat het kost een rampscenario, zoals een faillissement, vermijden”, aldus de CEO. In 2024 boekte de keten een verlies van 24 miljoen euro.
Volgens Haller zijn een heel aantal opties bekeken om de activiteiten voort te zetten. Daaronder ook een inperking van de hypermarkten om hen om te vormen tot supermarkten. Maar Cora heeft geen expertise in die sector en de switch zou de omzet van de winkels nog verder naar beneden duwen.
De CEO wou ook geen nieuw sociaal plan opstarten, na drie herstructureringen in tien jaar. “We konden niet verder gaan op het gebied van besparingen, wetende dat ons model een groot personeelsbestand vereist omdat we op grote oppervlakten werken, met een gemiddelde van 12.000 tot 13.000 vierkante meter.”
Concept hypermarkt spreekt consument niet meer aan
Het hypermarktmodel lijkt sowieso niet meer aan te spreken. “We hebben de mogelijkheid onderzocht om onze winkels af te staan aan overnemers in België en Frankrijk, maar niemand wou ze overnemen”, aldus de CEO. Haller verzekert dat hij de tegenvoorstellen van de werknemersvertegenwoordigers in het kader van de wet-Renault zal bekijken. “Maar volgens ons kan dat vandaag niet leiden tot een voortzetting van de activiteiten”, tempert hij meteen de verwachtingen. “De exploitatietekorten zijn gewoonweg te groot”, luidt het.
Reactie vakbonden: ‘De werknemers zijn geschokt’
De plannen om de Cora-winkels in België te sluiten, komen hard aan bij het personeel. “De werknemers zijn geschokt”, zegt Danny Dubois van de christelijke vakbond. Dubois wijst erop dat het personeel heel wat inspanningen heeft gedaan tijdens voorgaande herstelplannen (in 2014, 2017 en 2023). “De werknemers hadden een overname door een ander winkelmerk verwacht, een overname van het merk of een inkrimping van de hypermarkten, maar niet een sluiting.”
Ook de liberale vakbond betreurt dat er geen overnemer werd gevonden. Andere merken van de groep Louis Delhaize, zoals Match, Smatch, Delitraiteur en Louis Delhaize, gingen de voorbije maanden wel in andere handen over. De liberale vakbond verwijst daarbij naar verschillende pogingen om tot een herstel te komen – waaronder een kapitaalinjectie van 30 miljoen euro eind 2023 of nog een geleidelijke vermindering van de loonmassa -, maar “die inspanningen zullen niet voldoende geweest zijn”.
De socialistische vakbond verwijt de directie te laat te hebben geanticipeerd op de teloorgang van het hypermarktmodel. Daarnaast wordt ook uitgehaald naar het gebrek aan dialoog op sectoraal niveau over een harmonisatie van de paritaire comités. De franchisering leidde tot sociale dumping en de zondagsopeningen (massaal ingevoerd bij Delhaize, red.) zetten de sector op zijn kop, klinkt het. Nog volgens de socialistische vakbond is 61 procent van de 1.779 werknemers ouder dan 45 jaar. De helft heeft meer dan twintig jaar anciënniteit. Soms zijn hele gezinnen tewerkgesteld bij de winkelketen, wat het sociale drama nog vergroot, aldus de vakbond.
Bekijk hieronder het studiogesprek met Wilson Wellens van de liberale vakbond ACLVB.
Cora werd in 1969 opgericht door de Louis Delhaize Groep. Die is de jongste tijd al haar participaties aan het verkopen: begin dit jaar werden de 325 buurtwinkels (Delifood) nog verkocht aan Delhaize. De Franse Cora-hypermarkten en Match-supermarkten werden in 2023 verkocht aan Carrefour. De Luxemburgse winkels van Cora gingen naar E.Leclerc, terwijl de Belgische winkels van Match en Smatch door Colruyt werden overgenomen. Die zijn intussen omgedoopt tot Comarché.
Grootste aangekondigde collectieve ontslagen sinds 2010
De aangekondigde intentie tot collectief ontslag van 1.779 werknemers bij Cora, dat zijn zeven hypermarkten wil sluiten, komt op de zevende plaats in de lijst van omvangrijkste dergelijke aankondigingen sinds 2010. Dat blijkt uit cijfers van de federale overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg. De lijst wordt gedomineerd door autobouwers en winkelketens.
Helemaal bovenaan staat autofabrikant Ford Genk, die in oktober 2012 de sluiting van de fabriek aankondigde en de intentie om 4.264 werknemers collectief te ontslaan. Op drie en vier staan Audi Brussels, waar in juli vorig jaar 2.920 bedreigde jobs werden aangekondigd, en General Motors Belgium. Bij de aankondiging van de sluiting van de Opel-fabriek in Antwerpen begin 2010 kwamen 2.612 banen op de tocht te staan.
Winkelketen Carrefour staat tussen de autobouwers op de tweede plaats. In juni 2010 werd er de intentie aangekondigd om over te gaan tot een collectief ontslag van 3.363 mensen bij de hypermarkten. En ook op de vijfde plaats staat een retailer: Delhaize België, waar 2.500 jobs in gevaar kwamen in juni 2014. Het laatste aangekondigde collectief ontslag met meer dan 2.000 bedreigde banen, was dat bij Caterpillar-Solar in Gosselies in september 2016 (2.101 jobs). Dan volgt de aankondiging van vandaag/dinsdag bij Cora, voor die bij ING België in oktober 2016 (1.700 banen).
In totaal waren er sinds 2010 veertien aankondigingen van collectief ontslag met meer dan duizend bedreigde banen. Caterpillar-Solar Gosselies komt een tweede keer terug in de lijst: het kondigde in maart 2013 al eens het ontslag aan van 1.400 mensen. Carrefour staat er zelfs drie keer in: nog eens met 1.301 bedreigde jobs bij de supermarkten in juni 2010, en met 1.233 bedreigde banen bij de hypermarkten en centrale diensten begin 2018.
De lijst wordt vervolledigd door ArcelorMittal Belgium in Flémalle (1.300 banen in januari 2013), busbouwer Van Hool in Lier (1.116 banen in maart 2024, maar het bedrijf ging uiteindelijk failliet), en Carsid in Charleroi (1.004 jobs in maart 2012). De aankondiging van een intentie tot collectief ontslag vormt het startpunt van onderhandelingen tussen directie en vakbonden over mogelijke alternatieven. Daardoor verdwijnen er uiteindelijk soms minder jobs dan er initieel was aangekondigd.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier