Controleert de revisor nog wel?

Eric Pompen Eric Pompen is redacteur van Moneytalk

Vorige week bekende Lernout & Hauspie dat in de rekeningen van afgelopen jaren fouten en onregelmatigheden zijn geslopen. Daardoor kelderde niet alleen de koers, maar werd ook de rol van bedrijfsrevisor Paul Behets (in die tijd aan de slag voor KPMG) in vraag gesteld. Tussen haakjes: Behets werd vorig jaar in dienst genomen door Flanders Language Valley (nu Sail Trust).

Na Karel Van Oostveldt (eveneens KPMG) is Behets de tweede oud-voorzitter van het Instituut der Bedrijfsrevisoren die in opspraak komt. We polsten naar de mening van Lutgart Van den Berghe, voorzitter van het Competentiecentrum Ondernemerschap Bestuur & Strategie van de Vlerick Leuven Gent Management School.

TRENDS. Zijn bedrijfsrevisoren nog wel de verdedigers van het maatschappelijk belang of voeren ze alleen maar de directieven van hun opdrachtgevers uit?

LUTGART VAN DEN BERGHE (VLERICK). “Ondernemingen breiden hun auditstructuren uit. Naast de revisor, die de jaarrekeningen certificeert, laten ze audits uitvoeren om hun boekhouding te controleren. Hoewel de internationale accountantskantoren allemaal ‘Chinese muren’ in hun organisatie plaatsen, raden we bedrijven toch aan om telkens een ander bureau in te schakelen om belangenconflicten te vermijden. Zonder me over het concrete dossier uit te spreken, stel ik wel vast dat zowel de interne als externe audit allebei door KPMG uitgevoerd werden.

Vindt er een Amerikaanse hetze tegen L&H plaats, zoals de West-Vlaamse provinciegouverneur Paul Breyne (CVP) beweert?

VAN DEN BERGHE. “In het internationale bedrijfsleven draait alles om macht. Aangezien Europa niet eenvormig naar buiten komt, bepaalt het Amerikaanse beurscontroleorgaan SEC de regels van het spel. En net als binnen elke andere organisatie speelt hier het netwerk van mensen een belangrijke rol. Daarom zou de Europese Unie dringend wat tegengewicht moeten bieden.”

Gaat de SEC geen stap te ver?

VAN DEN BERGHE. “In de VS moet je met de billen bloot als je op Nasdaq staat. Detectives van de SEC zijn bij mij thuis vingerafdrukken komen nemen, toen een Europees bedrijf waarvan ik bestuurder ben een Amerikaans bedrijf had overgenomen. Een toezichthouder van Florida vroeg onlangs een volledige staat van mijn persoonlijk vermogen op. Dat is Big Brother op z’n smalst.”

eric pompen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content