Continuïteit verzekeren

Jan Coolbrandt

WIE

Jan Coolbrandt (63)

IS

Voorzitter van ACV Openbare Diensten

WAS

Na zijn studies ging Jan Coolbrandt aan de slag bij de federale overheid. Eind jaren zeventig stapte hij over naar het Algemeen Christelijk Vakverbond. In 1984 ruilde hij ACV Nationaal in voor ACV Openbare Diensten, waar hij sinds 1988 nationaal secretaris van de sector vervoer is. Sindsdien maakt hij ook deel uit van het dagelijks bestuur. Als nationaal secretaris vervoer was hij verantwoordelijk voor de onderhandelingen na het faillissement van de nationale luchtvaartmaatschappij Sabena in 2001.

WIL

Jan Coolbrandt werd eind april verkozen tot voorzitter van ACV Openbare Diensten. Hij heeft zijn nieuwe functie op 1 mei 2019 opgenomen. Hij neemt de fakkel over van Luc Hamelinck, die de afgelopen 25 jaar de christelijke vakbondscentrale voor openbare diensten heeft geleid. Als voorzitter wil Jan nog meer ijveren voor een sterke openbare sector, met een al even sterk ACV Openbare Diensten: “Ik wil voortbouwen op het werk van mijn voorganger. De openbare sector heeft het echter de afgelopen jaren bijzonder moeilijk gehad. Samen met de centrale en met al onze militanten zal ik blijven hameren op het belang van goed werkende openbare diensten en goed uitgebouwde collectieve voorzieningen.”

Het ACV Openbare diensten was net als de andere afdelingen van de christelijke vakbond zeer kritisch voor het beleid van de centrumrechtse regering-Michel: besparingen bij de overheid stuitten op weerstand, net als de aanpassingen aan het systeem van de ambtenarenpensioenen. Die dossiers wil Coolbrandt namens de vakbond ook de komende jaren met een nieuwe regering van nabij opvolgen. Ook het dossier van de zware beroepen blijft een heikel punt. Al koos het ACV in vergelijking met de socialistische vakbond vaker voor overleg en dat blijft zo.

VRIJE TIJD

Sporten (lopen, fietsen en wandelen), reizen en lezen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content