Contact

Het metafysich geladen “Contact” brengt op een onderhoudende manier de discussie op gang over de dualiteit tussen wetenschap en geloof.

In ” Contact” speelt Jodie Foster de gepassioneerde radio-astrologe Ellie Arroway. Ellies vader kreeg een hartaanval toen ze nog een kind was. Als volwassen vrouw luistert ze dag en nacht naar ruis uit de ruimte. Haar obsessieve speurtocht naar buitenaardse intelligentie is een vruchteloos zoeken naar de gemiste ontmoeting met haar overleden vader.

Op een dag krijgt Ellie het gewenste contact. Alles gebeurt onder strikt toezicht van het Witte Huis en Ellies vroegere opdrachtgever David Drumlin (rol van Tom Skerritt). Als uiteindelijk de kandidaat geselecteerd moet worden om de intergalactische reis te maken, wordt aan Ellie gevraagd of ze gelooft in God. Als strikte wetenschapsvrouw blijft ze het antwoord schuldig. Drumlin neemt haar plaats in, maar zijn vertrek wordt verijdeld door een geloofsfanaticus. Het ruimtetuig wordt vernietigd. Via een geheime mecenas krijgt Ellie dan toch de kans om het buitenaardse wezen dat haar contacteerde te ontmoeten. De uiteindelijke confrontatie van Ellie met de buitenaardse beschaving is zowel voor Ellie als de toeschouwer een verrassing.

“Contact” is gebaseerd op de gelijknamige bestseller van de vorig jaar overleden astronoom en Pulitzerprijs-winnaar Carl Sagan. Sagan wijdt in zijn boek ettelijke pagina’s aan bespiegelingen over de dualiteit tussen het geloof in God en de pure wetenschap. Maar wat in boekvorm boeiend en genuanceerd omschreven wordt, krijgt in de handen van de Hollywood-machinerie een té nadrukkelijke boodschap mee. Wat voor Hollywood diepzinnig is, is voor een weldenkend toeschouwer naïef. De scenaristen James V. Hart en Michael Goldenberg hebben een boeiend einde verzonnen aan hun adaptatie van Sagans boek. De finale boodschap luidt dat alles in onszelf zit en uit onszelf moet komen. Als dergelijke wijsheden uw leven kunnen veranderen, dan mag u “Contact” onder geen beding missen.

Het ligt er vingerdik op dat “Contact” een potentiële Oscar-kandidaat is. Vooreerst is er de voortreffelijke vertolking van tweevoudig Oscar-winnares Jodie Foster. Foster mocht het begeerde beeldje al in ontvangst nemen voor haar rol van verkrachte tiener in ” The Accused” en die van FBI-agente in ” The Silence of the Lambs“. De uitstekende vakman en regisseur Robert Zemeckis van zijn kant heeft met ” Forrest Gump” een ware Oscar-zege binnengehaald. Het feit dat “Forrest Gump” wereldwijd 600 miljoen dollar opbracht, is mooi meegenomen. Eenzelfde triomftocht wordt beoogd met “Contact”, een film die het ‘serieuze’ Hollywood toont. Op zich natuurlijk een eufemisme.

Piet Goethals

Contact Potentiële Oscar-kandidaat.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content