Consultant wordt ondernemer

Chocolade in Vietnam, reisbureaus in Vlaanderen, business coaching wereldwijd en een sociaal project in Moerkerke – Dirk Nollet heeft vier ijzers in het vuur.

D irk Nollet (49) heeft al veel watertjes doorzwommen. In 1994 verkocht hij zijn accountancy- en consultancykantoor Ekad aan Ernst & Young. Hij wilde meer tijd voor zijn passies, met voorop reizen en architectuur. Maar zijn hobby’s werden zijn beroep. Als bedrijfsleider van Albatros coördineert hij nu vier activiteiten vanuit de nieuwe vestiging in Knokke. Dit jaar realiseert Albatros een omzet van 85 miljoen frank, een stijging van 44% ten opzichte van het vorige boekjaar.

Het probleemkind van Nollets vierling is de chocoladefabriek in Vietnam. In 1996 besloten Nollet en Etienne Van Camp ( Odysseus Travel) te investeren in een buitenlands project, Haigloco Ltd. “Mochten we vandaag herbeginnen, zouden we het helemaal anders aanpakken,” zucht Nollet. Momenteel berekent Ernst & Young Vietnam het verlies van de fabriek. “Geen simpele taak, omdat de boekhouding en de balansen enkel in het Vietnamees opgesteld werden.”

Aanvankelijk hadden Nollet en Van Camp een participatie van 60% in de firma. Ze werkten samen met een Vietnamese staatsonderneming. Controle hadden ze nauwelijks. De medewerkers werden niet aangeworven op basis van competentie. Daardoor sukkelde het bedrijf in de problemen. Na een onderhoud van amper tien minuten met minister Nguyen (Planning en Investeringen) kreeg Nollet de toelating om de Vietnamezen uit te kopen. Eind 1998 was Haigloco 100% in handen van de twee Vlamingen.

Dagelijks zijn er nu contacten met Vietnam, vooral via e-mail. Lang niet alles verloopt even rooskleurig. Dit jaar viel de productie zelfs een maand lang stil als gevolg van de dioxinecrisis. De grondstoffen komen immers uit België. Ook het belabberde imago van Vietnam als exportland en de Aziatische crisis zetten een domper op de activiteiten. De twee Vlamingen blijven er evenwel in geloven.

Dirk Nollet coördineert ook twee reisbureaus onder de naam Class Travel (in Knokke en Gent). Class Travel behoort tot de Max Arthur NV, een dochteronderneming van Albatros. Op de verzadigde markt van reisbureaus vond Nollet nog een doelgroep met veel potentieel: KMO’s. De grote reisbureaus willen vooral het reismanagement verzorgen van de grote ondernemingen. Ze laten nog een belangrijke doelgroep links liggen. Ewa Brzozowsky, ex-directrice van het Belgisch paviljoen op de wereldtentoonstelling in Lissabon in 1998, is verantwoordelijk voor PR en prospectie bij Albatros. Zij zorgde ervoor dat tijdens de wereldtentoonstelling van 2000 in Hannover, Class Travel het privilege heeft om als partner de reizen naar Hannover op een gepersonaliseerde manier te organiseren.

Ondertussen koestert Nollet plannen om ook in Antwerpen, Diksmuide en Nieuwpoort een reisbureau te openen. Dit boekjaar werd er voor 3,5 miljoen frank in Class Travel geïnvesteerd. De twee filialen boekten een omzet van 100 miljoen frank. Volgend jaar verwacht Dirk Nollet een verdubbeling van de omzet. Hannover moet daar sterk toe bijdragen. Als alles naar wens verloopt, zou Class Travel in het derde jaar break-even draaien, een jaar vroeger dan vooropgesteld.

Een derde activiteit is Business Coaching, goed voor ongeveer 60% van de omzet van Albatros. Dirk Nollet stelt zijn internationale ervaring ter beschikking. Een beroep doen op anderen en op die manier aan de juiste informatie komen, is vaak veel efficiënter dan alles zelf te willen weten, beklemtoont Nollet. Constant doet hij een beroep op relaties van over de hele wereld. Toen hij actief was bij Ekad, werkte hij nauw samen met klanten uit de VS en Israël. Vele van deze contacten zijn zelfs uitgegroeid tot vriendschappelijke relaties. Door dit web van relaties gebeurt het zelfs dat Belgische firma’s in het buitenland doorgewezen worden naar Nollet. Zo kwam hij via Chicago in contact met de Ieperse firma Salyp (zie kader: Doorbraak autorecyclage?), waarvoor hij de contacten legde met twee buitenlandse firma’s.

Ook gebeurt het dat niet-Europese bedrijven een beroep doen op Nollet om, bijvoorbeeld, de coördinatie op te volgen van de bezoldigingen en de kostenbeheersing van de Europese filialen, zoals de Israëlische multinational Elbit.

De vierde activiteit is een sociaal project, de VZW Hippoca. Het onroerend goed is eigendom van Albatros. In samenwerking met het opleidingscentrum voor autisme in Antwerpen wordt er gewerkt aan de bouw van een woon-werkhoeve. Daar zullen opleidingen gegeven worden over hoe men positief kan omgaan met autisme. Autisten zullen er ook de mogelijkheid krijgen zich te ontplooien door middel van jobcoaching. Nollet is ervan overtuigd dat de zorg voor autisme op een economisch zelfbedruipende manier kan bestaan.

Na lang onderhandelen met verschillende eigenaars van grond in Moerkerke, slaagde Nollet erin een domein van 20 hectare te kopen. Het juiste bedrag wil hij niet prijsgeven. “Het sociale aspect van dit project is het belangrijkst. Als we op termijn break-even kunnen draaien, is dit al meer dan voldoende.”

KRISTEL DE SWERT

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content