COMPUTER-BESTUURD
Om defensief te leren rijden, hoeft u niet meer met klamme handen het verkeer te trotseren, een rij-instructeur aan uw zijde. Vartec, een Gentse ontwikkelaar van driedimensionale softwaretoepassingen, brengt het gevaar op de weg naar uw luie stoel.
Een vluchtsimulator voor de openbare weg. Zo zou je het product kunnen omschrijven waarmee Vartec op de recentste editie van FTI-Technoland de bezoekers aan zijn stand kluisterde. “Voor ABB-verzekeringen, nu een deel van de KBC-groep, ontwikkelden we een simulatiemodel om automobilisten aan te zetten om met goede banden te rijden,” zegt Mike Vandamme, vice-president van Vartec. “Een helm op het hoofd, het stuur in de handen en de pedalen aan de voeten creëerden de illusie dat de chauffeur zich op de openbare weg bevond, waar we hem met allerlei gevaarlijke situaties confronteerden.” Het model, dat nu op gewone Windows-software in de hoofdzetel van KBC draait, leek truckersvereniging SAV ideaal om jonge vrachtwagenchauffeurs automatismen van defensief rijden aan te leren. Vartec ontwikkelt nu een versie om in een stilstaande tientonner te plaatsen. Zegt Vandamme: “Ook verschillende autorijscholen toonden interesse. Nu het product ontwikkeld is, kunnen zij hun dienstverlening met een geringe investering – zo’n 100.000 frank – een grote meerwaarde geven.”
Maar Vartec houdt niet op bij simulaties van de openbare weg. Bij Interactive, de bedrijfseenheid die dit pakket ontwikkelde, leverden de onderzoekers ook al simulaties af van het draadtrekproces bij Bekaert, driedimensionale reconstructies van een elektriciteitscentrale voor Electrabel en de stad Gent en verschillende toepassingen voor grote architectenbureaus. De verkoopafdeling verdeelt software, hardware en randapparatuur voor driedimensionale toepassingen in de Benelux, Vartec Tools en Advanced Document Management (ADM) werken aan wizard-geleide software die beschrijvingen meteen driedimensionaal weergeeft. Het gepatenteerde Ultima 3-D komt half mei op de markt. “Het wordt een belangrijke groeipool, die zowel voor ontwikkelaars als voor eindverbruikers drempelverlagend zal werken,” denkt Mike Vandamme.
Vartec – Virtual Augmented Reality Technology – ontstond in 1994, toen Mike Vandamme merkte dat hij voor zijn doctoraat over virtuele realiteit niet aan de nodige hardware en software zou geraken. Acht investeerders brachten 6,6 miljoen frank bijeen. Mike Vandamme zelf en het familiebedrijf Fama bvba hebben 51% van de aandelen in het bedrijf. Zes privé-investeerders – Hugo Vandamme, Eric De Jonghe, Anton Van Peteghem en Patrick Berghmans, allen Barco-topmensen, Hans Bracquene van Imec en Johan Degraeve van de Industriële Hogeschool Leuven – hebben 49%. Zes maanden geleden werd het bedrijfskapitaal verdubbeld. Vartec draaide in 1998 50 miljoen omzet met veertien werknemers, maar gelooft in gouden tijden: tegen 2000 rekent het businessplan op 250 miljoen frank omzet.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier