Video | Nieuws

Computacenter sluit miljoenencontract voor databeheer overheidsinstellingen

Myrte De Decker
Myrte De Decker redacteur Trends

Smals, dat overheidsinstellingen bijstaat in de digitale omslag, heeft een raamcontract afgesloten met Computacenter. De IT-dienstverlener moet de dataopslag en het beheer de komende vier jaar in goede banen leiden. Prijskaartje: 147 miljoen euro.

Data zijn het nieuwe goud. Vzw Smals, dat verantwoordelijk is voor de digitalisering van federale en regionale overheidsdiensten, gaat in zee met Computacenter. De IT-dienstverlener moet onder meer het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (Riziv), de Federale Politie en Defensie bijstaan bij de opslag en het beheer van hun data. “We bieden ondersteuning bij zowel de opslag van documenten, afbeeldingen en video’s als bij de opslag van data uit apps, back-ups en big data”, zegt Bruno Neesen, directeur publieke sector bij Computacenter België. “Het snel beschikbaar maken van data en de beveiliging ervan zijn daarbij cruciaal.”

Computacenter vormt een tandem met de fabrikant Dell Technologies, dat in de servers en andere infrastructuur zal voorzien. Het raamcontract heeft een looptijd van vier jaar, met een mogelijkheid voor verlengde ondersteuning gedurende drie jaar. De maximumprijs van de samenwerking is vastgeklikt op 147 miljoen euro.

De dienstverlener heeft tonnen ervaring in de publieke sector. In Nederland, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koningrijk is Computacenter al jarenlang partner van diverse overheidsinstanties. In navolging daarvan heeft de multinational ook in België een team opgericht om voet aan grond te krijgen bij de Belgische overheden. “We hebben de voorbije jaren hard gewerkt aan een specifieke strategie en de uitbouw van een ervaren team in dit domein”, zegt CEO Jurgen Strijkers. “Ik beschouw dit contract als het officiële startschot van een duurzame relatie waarin we de overheden bijstaan door hen ondersteuning te bieden bij alle IT-vragen en -behoeften.”

Tevreden klanten

Dankzij zijn wereldwijde aanwezigheid, in zowel de publieke als de private sector, sloot Computacenter 2023 af met 10 miljard Britse pond omzet, een stijging van 11,4 procent in vergelijking met een jaar eerder. De brutowinst overschreed de kaap van een miljard pond. Het bedrijf noteert op de London Stock Exchange en is onderdeel van de FTSE 250 Index.

Uit het Whitelane-rapport, een organisatie die IT-outsourcingstudies uitvoert, bleek eerder dit jaar dat klanten voor het derde jaar op rij het meest tevreden zijn over Computacenter. Volgens Jef Loos, head of research, geven Belgische klanten een tevredenheidsscore van 87 procent voor de smart workplace-diensten: “Het is een nichemarkt, maar ze staan daar duidelijk heel sterk in. Of het nu Swift, Toyota of UCB is: allen zijn ze supertevreden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content