COMPANY PARTNERSHIP PLAN
BEMOEDIGENDE BEZOEKEN.
De 29-jarige Simon Muhenda, bedrijfsleider en stichter van de Mukati Workshop in Hoima, Uganda, bracht voor een gehoor van VKW Oost- en West-Vlaanderen (het Verbond van Kristelijke Werkgevers en Kaderleden) een getuigenis over samenwerking met het Gentse bouwbedrijf Wykaert : bedrijfsleider Luc De Cuyper betaalde de reiskosten, bracht Muhenda in contact met Vlaamse bouwfirma’s en technische opleidingsinstituten. De Cuyper stapte in het Company Partnership Plan, (CPP) met Mukati, een bedrijfje dat in ’95 met een eigen startkapitaaltje watertanks, prefab-latrines, buizen voor straatriolering en betonnen deksels voor septische putten begon te maken. Zoals Luc De Cuyper geregeld naar Uganda trekt met nuttig materieel en adviezen voor Mukati, bezoekt Michel Espeel van het gelijknamige metaalconstructiebedrijf uit Roeselaere zijn CPP-partner Temewo in Tanzania.
CPP-voorzitter Dirk Vyncke beseft dat het mikken op een persoonlijk engagement van bedrijfsleiders hoog gegrepen is : “Daarin ligt de wederzijdse menselijke verrijking. CPP is een partnerschap veeleer dan een peterschap. Geen bevoogding, wel een steuntje in de rug.” In het contact van ondernemer tot ondernemer vervaagt het onevenwicht tussen een Vlaamse manager met een bedrijfsomzet van tientallen miljoenen en ontluikend ambachtelijk ondernemerschap zoals de Mukati Workshop van Simon Muhenda. “Uiteindelijk zie ik ginder mijn grootvader opnieuw aan het werk : Vyncke Energietechniek is gestart in zo’n kleine smidse. Zij zullen er wel minder tijd over doen om te groeien, en dat proces begeleiden is een boeiende ervaring.”
CPP-lid en oud- KB-bankier Jozef Lambrechts(Felixfonds) verklaart wat hem drijft in zijn relaties met micro-ondernemingen en kleine banken in Ghana : “De vriendschap, terwijl je ervaring en kennis deelt met ondernemers in uw vakgebied. Het genoegen dat je daar een duwtje geeft. Zonder voldoening doe je zoiets niet. Of stop je er best mee. Want je moet blijven komen, het blijven doen zonder het superioriteitsgevoel van de betweterige die zijn zienswijzen opdringt. Je moet hun ondernemerschap respecteren, kunnen luisteren. In dialoog een en ander bijbrengen op het technische vlak.”
Lambrechts omschrijft zijn contacten als “bemoedigende bezoeken” en waarschuwt voor een verkeerde ingesteldheid : “Wat het zeker niet mag zijn : exotische vakanties. Ook geen impulsief gebaar van menslievendheid, want naïviteit en emotionaliteit kunnen gevaarlijke uitschuivers zijn. Je partner als ondernemer respecteren betekent : geen radicale hervormingen willen doorvoeren, want ze hebben ook hun trots als ondernemer. Hol ze niet voorbij door verder te springen dan ze aankunnen of willen. Men moet zich ook geleidelijk terugtrekken. Ten slotte, vooral geen dank verwachten want zo plaats je je partner in een ondergeschikte positie. In een geslaagd partnerschap geef je mekaar schouderklopjes.”
CPP, het Company Partnership Plan is een alliantie tussen de werkgeversorganisaties VKW en NCMV (met openingen naar het VEV en het VBO), van Trends en van de Aaron-groep (zie Trends van 7 maart 1996). De Aaron-groep is een samenwerkingsverband dat krachten en ervaringen bundelt van de niet-gouvernementele organisaties Act en Form (de ngo van het NCMV), de ” Go & Do“-actie van het VKW onder de bezieling van Walter Corluy ( Generale Bank) voor het uitsturen van managers ; van het Felixfonds, het garantiefonds Facto en de holdingmaatschappij Inconfin. CPP organiseert inleefreizen, “want vooral uit een persoonlijke confrontatie met de dynamiek van gemotiveerde ondernemers in het zuiden kan een vonk overslaan,” ondervond CPP-voorzitter Vyncke.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier