COMMUNICATIE OVER DE GRENZEN HEEN

Jean-Léopold Schuybroek, medeoprichter van het Brusselse pr-kantoor Interel en vice-voorzitter van de overkoepelende Belgische beroepsfederatie van pr-kantoren, zal zijn vijftigste verjaardag niet gauw vergeten. Enkele dagen na zijn birthday party op kantoor, werd hij verkozen tot wereldwijd voorzitter van het International Committee of Public Relations Consultancies Association (ICO), dat 700 pr-kantoren groepeert verspreid over de hele wereld. Met zijn nieuwe functie treedt Schuybroek, de eerste Belgische voorzitter bij ICO, in de voetsporen van de Brit Peter Hehir van pr-bureau Countrywide Porter Novelly, zowat het grootste ter wereld. Zijn mandaat loopt twee jaar ; in die periode wil hij werk maken van ledenwerving in Azië, “het continent waar nog het meeste werk aan de winkel is.”

Meer dan ooit zal Schuybroek naar Londen reizen, waar het hoofdkwartier van ICO is gevestigd. Maar voor een wereldburger als hij is dat maar een kleine moeite. Zijn loopbaan was immers altijd al zeer internationaal. Ze begon in het Latijns-Amerikaanse Trinidad en Tobago, waar hij in de jaren zeventig als special advisor werkte voor de Unesco. Nadien werd hij managing director voor Midden- en Zuid-Amerika voor de Zwitserse telecom- en informatiemaatschappij Teleprint International.

In 1983 keerde hij naar België terug. Samen met François Verhaeghe de Naeyer en Bernard Legrelle zette hij toen het pr-kantoor Interel op, dat toonaangevend werd in de sector. Maar ook over de grenzen heen kende het kantoor een steeds grotere uitstraling. In de jaren negentig zette het een netwerk op met afdelingen in Parijs, Oost-Europa (Bratislava, Praag) en de VS (Washington). Ook het klantenbestand werd steeds indrukwekkender. Voor ING en zijn voorman Aad Jacobs bijvoorbeeld hielp Interel recentelijk nog het BBL-pad effenen.

Schuybroek is afkomstig uit een Franstalige Antwerpse bourgeoisfamilie, die het ondernemerschap in het bloed heeft. Vader Schuybroek beheerde in Hoboken een fabriekje dat metalen vaten aanmaakte. De nieuwe voorzitter van ICO is gehuwd, vader van één dochter en houdt van de natuur.

JEAN-LÉOPOLD SCHUYBROEK (INTEREL, ICO) Op het vlak van pr is in Azië nog het meeste werk aan de winkel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content