Colsaerts’ Vuurdoop

Nicolas Colsaerts begint zijn professionele carrière in Zuid-Afrika.

De kogel is door de kerk. De 18-jarige Nicolas Colsaerts snijdt deze week in Zuid-Afrika zijn professionele carrière aan, meer bepaald in de Alfred Dunhill Cup. Vandaag, donderdag 18 januari, begint hij aan zijn eerste 18-hole naast de grote jongens van de European Tour, en morgenavond weten we of hij de cut heeft overleefd. Volgende week speelt Colsaerts dan op maandag de kwalificaties van de South African Open, een formule die vooral in de Amerikaanse Tour wordt gehanteerd. Daarna keert hij terug naar België om twee weken te rusten, want dan volgen Singapore en Maleisië.

Nicolas was in vorm toen hij verleden week samen met z’n coach Michael Vanmeerbeek op het vliegtuig stapte: “In december 2000 nam ik een lange en welgekomen break. Drie weken lang raakte ik geen club aan en toen vertrok ik voor een week naar Mauritius om de training te hervatten. Daarna kon ik voor het eerst in vijf jaar Kerstmis thuis vieren. Sinds de eindejaarsfeesten ben ik ook opnieuw op het terrein van Waterloo GC gaan oefenen met Michael. Vooral op de lange slagen. Momenteel zijn de omstandigheden niet goed genoeg om op putting en chipping te trainen.”

Colsaerts staat voor een moeilijk seizoen. Niet alleen krijgt hij zijn vuurdoop, maar de eerste toernooien van de European Tour worden aan de andere kant van de wereld gespeeld. Tussen de Zuid-Afrikaanse en Aziatische toernooien is er ook Australië, maar Nicolas keert liever naar België terug om te trainen. Hij hoopt ook op een kwalificatie voor de Open van Qatar eind februari, begin maart.

“Daarna zal hij het wel iets makkelijker krijgen,” weet vader Patrick. “Eind maart begint het seizoen op het Europese continent en dan zijn de afstanden kleiner. Gelukkig maar. Michael Vanmeerbeek vergezelt hem nog tot februari, maar niet meer daarna. Het is de bedoeling dat Michael zich uiteindelijk op de coaching concentreert en dat we een goede, professionele caddie vinden voor Nicolas. We kregen trouwens heel wat kandidaturen binnen toen Nicolas zich had gekwalificeerd en we zoeken nu naar de juiste persoon. Momenteel zien we wel iets in een vroegere caddie van Lee Westwood. Het prijskaartje? Vijfhonderd pond per toernooi, reis en verblijf inbegrepen, en een percentage van het prijzengeld, afhankelijk van de cut, een plaats in de toptien of de overwinning.”

Hoewel Nicolas zo snel mogelijk naar Zuid-Afrika wilde vertrekken, had hij het hier in België nog heel druk: vooral contacten met kandidaat-sponsors na de goede resultaten in België.

JOHN BAETE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content