Code-Lippens krijgt andere inhoud en naam
Er komt geen conflict tussen de aangepaste code voor corporate goverance en het wetsontwerp van minister Jo Vandeurzen (CD&V) over de beperking van de ontslagvergoeding. Dat zegt Herman Daems, de nieuwe voorzitter van de Belgische Commissie Corporate Governance. Het is de bedoeling dat die commissie tegen eind januari 2009 een nieuwe versie van de zogenaamde code-Lippens publiceert.
De voorbije weken rezen er vragen over de zin van een aangepaste code voor deugdelijk bestuur. Die wordt immers op een belangrijk punt uitgehold door de beslissing van de federale regering om de ontslagvergoeding voor CEO’s en mandatarissen van beursgenoteerde bedrijven wettelijk te regelen. Bovendien zou de wet strenger worden (maximaal twaalf maanden opzegvergoeding) dan de nieuwe versie van de code (maximaal achttien maanden).
“We zullen zeker geen spanningsveld tussen de code en de wet installeren”, licht Herman Daems toe. “De waarschijnlijkste optie is dat de aangepaste code zich niet uitspreekt over een concrete termijn en zich gewoon schikt naar de wetgeving. Als iets wettelijk geregeld is, staat het altijd boven de code.”
Daems vindt het wel fout om de code te herleiden tot voorschriften over remuneratie en ontslagvergoedingen. “Dat is maar één element van de code, er staat zoveel meer in over het behoorlijk besturen van een onderneming.” Daarom blijft voor hem een zelfregulerende aanpak belangrijk. “De code richt zich momenteel vooral op structuren, en hoe die in relatie tot elkaar best kunnen functioneren”, zegt Daems, “Ik wil op termijn meer aandacht besteden aan het individueel functioneren en de persoonlijke verantwoordelijkheid van bestuurders.”
Daems is vooral bekend als voorzitter van de raad van bestuur van GIMV en van Barco, en als buitengewoon hoogleraar aan de faculteit Economie en Management van de KULeuven. Als voorzitter van de Commissie Corporate Governance volgt hij oud-Fortis-bestuursvoorzitter Maurice Lippens op.
Mogen we dan meteen van de ‘code-Daems’ spreken, en daarmee de beladen naam ‘code-Lippens’ vergeten? “Zeker niet”, zegt hij beslist. “We zullen trachten iedereen ervan te overtuigen de oorspronkelijke naam te gebruiken: ‘code voor corporate governance’. De term ‘code-Lippens’ is nooit een officiële benaming geweest.”
Ondertussen in het veld
De Commissie Corporate Governance onderzocht ook al de reacties op de publieke raadpleging die van 17 juli tot 22 september werd gehouden. Er kwamen 42 reacties binnen, zowel van genoteerde vennootschappen, advocaten, beroepsorganisaties als uit de politiek.
Uit de reacties van de beursgenoteerde ondernemingen blijkt dat ze vooral moeite hebben met de voorgestelde overgangsperiode van twee jaar eer een CEO mag worden benoemd tot bestuursvoorzitter, met het onthullen van specifieke prestatiecriteria en -doelstellingen, en met het opvoeren van het aantal vergaderingen van het auditcomité.
Ackermans & van Haaren vindt bijvoorbeeld dat het familiale beursgenoteerde bedrijven vrij moet staan hun CEO zonder overgangsperiode tot bestuursvoorzitter te benoemen. De holding wordt daarin bijgetreden door het bedrijf Miko, dat erop wijst dat zo’n switch belangrijk kan zijn voor de continuïteit en opvolging in kleinere bedrijven.
Luc Vansteenkiste, CEO van Recticel, vreest dan weer dat de nieuwe voorstellen over informatieverstrekking over het beloningsbeleid kunnen leiden tot het onthullen van te specifieke doelstellingen die deel uitmaken van de bedrijfsstrategie. Het is volgens hem niet in het belang van de onderneming en haar ‘stakeholders’ om die informatie publiek te maken. Ook baron Paul Buysse, bestuursvoorzitter van Be-kaert, deelt die mening.
Ten slotte zijn nogal wat bedrijven niet opgezet met het voorstel om het aantal vergaderingen van het auditcomité te verhogen tot vier per jaar. Zinloos vindt Marc Coucke, CEO van Omega Pharma. “Drie keer per jaar moet volstaan.” Dirk Beeu-saert, directiesecretaris van GIMV, schrijft zelfs expliciet dat de code-Lippens zich vooral lijkt te bekommeren om het aantal vergaderingen en minder over de kwaliteit van de vergaderingen.
P.C.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier