‘Einde van de vaudeville’: Na 15 jaar groen licht voor nieuw stadion Club Brugge

Landskampioen Club Brugge krijgt een omgevingsvergunning voor een nieuw voetbalstadion. Dat melden de Vlaamse ministers van Omgeving en Economie, Zuhal Demir (N-VA) en Jo Brouns (CD&V). Daardoor kan er op de Olympiasite een nieuw stadion komen voor 40.000 supporters ter vervanging van het Jan Breydelstadion.

Aan de omgevingsvergunning gaat een lijdensweg van 15 jaar vooraf. Eerder werd al een vergunning afgeleverd, maar de Raad voor Vergunningsbetwistingen vernietigde die omdat de parkeerverordening van de stad Brugge en de mobiliteitsplannen in het dossier niet te rijmen waren.

De stad heeft nu een nieuwe parkeerverordening afgeleverd, waarmee ze tegemoetkomt aan de opmerkingen van de Raad voor Vergunningsbetwistingen, zegt minister Demir. Vandaag/maandag ondertekende ze de vergunning voor het nieuwe stadion en de aanleg van het Olympiapark op de Brugse Olympiasite.

Vakmanschap tonen

Demir maakt zich sterk dat het project nu aan alle wettelijke vereisten voldoet. “Via de opgelegde randvoorwaarden kunnen we bovendien een goed evenwicht bewaken met de directe omgeving”, zegt ze. De minister is ook tevreden dat Club Brugge mee investeert in stedelijk groen, “een pluspunt en een belangrijke bijdrage in het kader van de klimaatverandering”.

Volgens minister Brouns biedt de bouw van het nieuwe stadion “een groot potentieel voor Vlaamse ondernemers om hun vakmanschap te tonen aan de wereld”. Tegelijkertijd blijft de impact op de buurt binnen de perken. “De handelsactiviteiten beperken zich tot een fanshop en bistro, er komt geen shoppingcentrum. Op die manier is er geen concurrentie voor de handelskern en is de druk op de buurt op niet-wedstrijddagen beperkt.”

Maatschappelijk draagvlak

Brugs burgemeester Dirk De fauw reageert tevreden op de omgevingsvergunning voor het nieuwe stadion van Club Brugge. De CD&V-burgemeester acht de kans wel “reëel” dat er nog een procedure wordt opgestart bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen, maar volgens De fauw is het dossier nu voldoende onderbouwd en is er “meer kans op slagen” bij een dergelijke procedure. Hij rekent erop dat er een “einde aan de vaudeville” kan komen, zo zei hij dinsdag in het VRT-radioprogramma De Ochtend.

Volgens De fauw is het “maatschappelijk draagvlak” voor het nieuwe stadion groot en is er ook een “gigantisch aantal maatregelen” voorzien om de bezorgdheden rond de mobiliteit en leefbaarheid op te vangen. Hij verwijst daarbij naar de infrastructuur voor fietsers, de geplande shuttlebussen, enz…

Als er geen procedures zouden opgestart worden, kan er volgens burgemeester De fauw “eind dit jaar” gestart worden met de bouw en zou het stadion “binnen twee jaar” klaar kunnen zijn.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content