CLEMER BIJ ZIEKENFONDSEN

Splitsing sociale zekerheid kan

Guy Clémer stapte zopas binnen bij de Onafhankelijke Ziekenfondsen. Het oud-hoofd van de studiedienst van het VEV is daarmee de zoveelste medewerker op rij die in een of andere combinatie (ontslag, verschuiving, prepensioen) de Vlaamse ondernemersorganisatie verlaat. De Generatie De Feyter wordt stap voor stap verwijderd bij het VEV. De Generatie Offeciers wordt stap voor stap geïnstalleerd.

Bij de Onafhankelijke Ziekenfondsen (15 % van de Belgische markt van zorgverzekerden) combineert Guy Clémer een aantal opdrachten : hij zal mandaten vervullen bij het Vlaamse sociale overleg ; pakt zijn oude liefde, het studiewerk, mee én krijgt de specifieke taak om OZ in Vlaanderen te verdedigen. Vandaag is de ledenverdeling een derde Vlaanderen, een derde Brussel, een derde Wallonië.

Guy Clémer : “Bij de Onafhankelijke Ziekenfondsen is de marktgerichtheid binnen een sociale context zeer opvallend. Dat trok me sterk aan bij de overstap.” Erg belangrijk in de evolutie van OZ is Daniel Ferrette, een perfect tweetalige Luikenaar die op zijn 27ste hij is vandaag 44 zoals Guy Clémer, hoofd werd van de Onafhankelijke Ziekenfondsen.

OZ is niet zuilgebonden en kan dus intellectueel onafhankelijker werken dan de kleurenmutualiteiten. In de functiebeschrijving van Guy Clémer staat dat hij een rol te spelen heeft bij “de reflectie aangaande de voorbereiding tot, en onze positionering op het vlak van een eventuele (gedeeltelijke) regionalisering en/of communautarisering van de gezondheidszorgen binnen de komende 3 à 5 jaar.”

De christelijke en socialistische mutualiteiten dekken 75 % van de markt, OZ 15 % ; de liberale, neutrale, NMBS en dergelijke mutualiteiten verdelen de resterende 10 %. OZ is momenteel een koepel voor 13 mutualiteiten, waaronder de voorzieningskassen van het VEV.

Guy Clémer studeerde economie aan de KU Leuven, was vijf jaar medewerker van het Centrum voor Economische Studiën van de KU Leuven (waar hij als buurman onder meer oud-SP-voorzitter Frank Vandenbroucke had) en werkte nadien zeventien jaar voor het VEV. Vanaf 1987 werd hij samen met Mieke Offeciers hoofd van de VEV-studiedienst.

GUY CLEMER (ONAFHANKELIJKE ZIEKENFONDSEN) Generatie-De Feyter wordt stap voor stap verwijderd bij VEV. Guy Clémer, ex-hoofd studiedienst, werkt voortaan voor Onafhankelijke Ziekenfondsen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content