‘Circulaire economie in praktijk brengen’

© BI

WIE

Werner Annaert (45)

WORDT

Material resources management director bij de afvalophaler en -verwerker SUEZ Recycling & Recovery Belgium

WAS

“Na mijn studies toegepaste economische wetenschappen en Europees recht heb ik als bedrijfsrevisor gewerkt bij BDO in Gent. Bij de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten heb ik mee Interafval opgericht, dat bijna alle afvalintercommunales overkoepelde. Als adviseur van minister van Milieu Vera Dua startte ik mee de brownfieldontwikkeling op. Ik gaf ook mee de aanzet voor de circulaire economie, onder andere door de producentenverantwoordelijkheid in te voeren.

“Enkele ondernemers vroegen me in 2004 Febem te leiden, de federatie van milieubedrijven. We namen de Vlaamse Sorteerders Organisatie over, en zetten een structurele samenwerking op met Coberec, de recuperanten van papier, schroot en textiel. We vormden Febem om tot Go4Circle, de bedrijfsfederatie van de circulaire economie. Daarnaast richtte ik mee de Belgian Society of Association Executives op, een vereniging voor managers van sectorfederaties.”

WIL

“Ik heb hard gewerkt om de circulaire economie mogelijk te maken. Nu kan ik die in de praktijk brengen. De dertig mensen in het team dat ik mag aansturen, zoeken oplossingen voor allerlei afvalstromen. SUEZ heeft eigen verwerkingsinstallaties, maar doet soms ook een beroep op externen, en is constant op zoek naar nieuwe technologie.

“Daarnaast neem ik ook de public affairs voor Vlaanderen voor mijn rekening. Daarvoor blijf ik via de federaties werken, maar de overheid moet ons ook leren kennen als bedrijf. Circulaire economie betekent ook projecten opstarten met andere bedrijven, om die grondstoffen opnieuw in de keten te brengen. SUEZ heeft de omvang en de deskundigheid die nodig is om zulke complexe projecten te beheren.”

VRIJE TIJD

Fietsen, lezen en gastronomie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content