CINE-STAD ?

De Groeningestad nam de opening van het gloednieuwe Kinepolis-complex te baat om een “preferentieel tarief” in te voeren op filmvertoningen. Inspiratie voor andere steden ?

Ligt het aan het feit dat de familie Bert uit de Kortrijkse periferie afkomstig is ? Of heeft het gemeentebestuur van de stad Kortrijk werkelijk een innovatief beleid willen voeren ? Feit is dat de geheven taxen op bioscoopvoorstellingen voor Europese producties vandaag nergens lager liggen dan in het zuiden van West-Vlaanderen. Kinepolis, de grootste gemene deler van de groep-Claeys enerzijds en de groep-Bert anderzijds, opende zopas in Kortrijk een nieuwe multiplex (term wordt gebruikt vanaf 15 zalen) en kreeg, om het met de woorden van de Berts te zeggen, een bedrijfsvriendelijke gemeente tegenover zich.

Waar gaat het om ? Steden en gemeenten zijn gerechtigd om taxen te heffen op bioscoopvoorstellingen, en dat betekent in bepaalde gevallen zelfs een aardige bron van inkomsten (in Kortrijk zou het schommelen rond de 7 miljoen frank). Bij wijze van primeur, en kennelijk om de nieuwste vestiging van Kinepolis terwille te zijn, stemde de Kortrijkse gemeenteraad voor een aangepast, “preferentieel”, tarief. Voor films met het label “Made in America” geldt een tarief van 6 % op elk entreeticket ; Europese, en dus a fortiori Belgische, filmproducties blijven integraal belastingvrij. Volgens Henri Bolsius, algemeen directeur van Kinepolis Kortrijk, geldt deze maatregel niet alleen voor de zaalexploitanten, maar worden ook de distributeurs van films met voordelige tarieven bejegend. “Deze maatregel moet worden gezien als een onrechtstreekse stimulans voor filmproducenten van eigen bodem, ongeacht of ze uit eigen land komen dan wel uit Frankrijk, Italië of om het even welk ander Europees land,” zegt Bolsius. “Immers : zaaluitbaters én verdelers zullen nu veel vlugger geneigd zijn om lokaal Europees aanbod te programmeren, wat vroeger veel minder het geval was.”

Steeds volgens Henri Bolsius hebben de Vlaamse minister van Cultuur Luc Martens én Europees commissaris Karel Van Miert positief gereageerd op de Kortrijkse “voorzet”.

In andere Vlaamse steden wordt in principe één enkel vast percentage op verkochte tickets geïnd als heffing op zowel Amerikaanse als Europese films. Kortrijk is de eerste stad die differentieert naargelang van de oorsprong van het filmproduct en een voordeliger tarief invoert.

De Kinepolis-verantwoordelijken hopen dat het Kortrijkse voorbeeld navolging zal krijgen in andere steden. Volgens Henri Bolsius staat het bovendien vast dat de Kortrijkse stadskas niet minder inkomsten zal krijgen vanuit de hoek van de zaaluitbaters : het aanbod van films in een multiplex is immers zoveel groter.

HENRI BOLSIUS (KINEPOLIS) Innovatief beleid voor de hele filmwereld.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content