Cijfers van een ongewoon jaar

DUSTIN JOHNSON De nummer één van de wereld in 2020. © REUTERS

Ook op de greens was 2020 een jaar zoals we er nog nooit een hebben meegemaakt. Ondanks de annulering van verscheidene toernooien kregen we toch nog een seizoen, dankzij een streng sanitair protocol en wedstrijden achter gesloten deuren. Een overzicht in cijfers

1 De plaats van Dustin Johnson op de wereldranglijst. De Amerikaan won de Masters van Augusta en speelde ook de rest van het seizoen indrukwekkend sterk, met drie zeges en elf plaatsen in de top tien op achttien toernooien. Als hij met vertrouwen speelt, is Johnson de compleetste speler van de wereld. Je vraagt je af waarom hij nog maar twee majors op zijn palmares heeft staan.

4 Het eindklassement van Manon De Roey in de Race to Costa del Sol, de hiërarchie in de Ladies European Tour. De 28-jarige Antwerpse kan terugblikken op een geweldig seizoen: vier keer in de top tien en een eerste deelname aan een grandslamtoernooi met de Britse Open. Ze wordt de blikvanger van de nieuwe Ladies European Tour eind mei op de Golf de Naxhelet in Wanze.

10 Het percentage van de aandelen die de Amerikaanse PGA Tour heeft verworven in de European Tour Productions. Volgens waarnemers is dat het begin van een fusie tussen de twee grote circuits van de internationale golfsport. De European Tour kampt al jaren met financiële problemen. Er wordt almaar luider gepraat over de creatie van een wereldtour zoals in het tennis.

14 De plaats van Viktor Hovland op de wereldranglijst. In 2020 won de 23-jarige Noor twee toernooien in de PGA Tour en profileerde hij zich als kandidaat voor de Europese ploeg die het in september in de Ryder Cup opneemt tegen de Amerikanen.

20 Het aantal toernooien dat Thomas Detry in 2020 speelde. De Brusselaar etaleerde een indrukwekkende regelmaat, miste maar één keer de cut en finishte zes keer in de top tien. Hij heeft een vaste stek in de top honderd van de wereld en wil dit jaar zijn eerste titel in de Europese Tour te pakken. Hij wil zo snel mogelijk naar de top vijftig, die toegang geeft tot alle toptoernooien in de wereld.

42 Het aantal toernooien op de kalender van de European Tour in 2021. Ze vinden plaats in 24 landen. Tot nader order worden alle toernooien zonder publiek gespeeld. Het eerste toernooi van het jaar is gepland op 21 januari in Abu Dhabi.

47 De leeftijd van Lee Westwood, die werd uitgeroepen tot speler van het jaar in de European Tour. De onverslijtbare Engelse kampioen stond voor de derde keer in zijn carrière op de hoogste trede van het Europese podium. Westwood legt een grote regelmaat aan de dag. Het enige wat nog op zijn palmares ontbreekt, is een overwinning in een grandslamtoernooi.

295 In meter de gemiddelde afstand die Bryson DeChambeau in de PGA Tour haalde met zijn drives. Met zijn fysieke kracht haalde de struise Amerikaan (110 kilogram) op training zelfs al eens meer dan 365 meter. Zijn talent reikt verder dan die drive. Dat bewees DeChambeau toen hij in 2020 met de US Open zijn eerste overwinning in een major optekende.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content