Cijfers en letters

1

De plaats van Brooks Koepka in het wereldklassement aan het einde van het jaar 2019. De Amerikaan behield zijn leiderspositie dankzij zijn overwinning in het PGA Championship, de vierde Grand Slam-winst van zijn carrière. In Europa ging de eerste plaats in de Race to Dubai naar de 25- jarige Spanjaar Jon Rahm.

2

Het aantal Belgische overwinningen in de European Tour. Thomas Pieters was de beste in de Tsjechische Masters in Praag en Nicolas Colsaerts won de Franse Open op het parcours van de Golf National.

5

Het aantal keer dat Thomas Detry in de top tien finishte. De Brusselaar werd negende in de Trofee Hassan II, achtste in de Masters van Andalusië en de Franse Open, derde in de Nedbank Challenge in Zuid-Afrika en vierde in de Open van Mauritius. Het is wachten op zijn eerste overwinning.

8

Het aantal Belgische overwinningen in de European Tour sinds de creatie van dat professionele circuit. Philippe Toussaint was in 1974 de eerste Belg met winst in de Benson & Hedges. Na hem volgden Nicolas Colsaerts (Open van China 2011, World Matchplay 2012, Franse Open 2019) en Thomas Pieters (Masters van Tsjechië 2015 en 2019, KLM Open 2015 en Deense Open 2016). Engeland heeft nog altijd de meeste overwinningen in de Europese Tour: 339.

14

Het indrukwekkende aantal keren dat Rory McIlroy in de top tien finishte van de negentien PGA-toernooien waaraan hij deelnam. De tweede in dat klassement is de Spanjaard Jon Rahm (twaalf keer top tien in twintig toernooien). In de European Tour finishte de Oostenrijker Matthias Schwab tien keer in de top tien zonder ook maar een toernooi te winnen.

15

Het aantal toernooizeges in de Grand Slam van Tiger Woods. Dankzij zijn overwinning in de Masters van Augusta naderde hij tot op drie toernooizeges van het record, dat nog altijd op naam staat van Jack Nicklaus (18 majors).

18

De leeftijd van de Deen Danois Rasmus Hojgaard, de winnaar van de Open van Mauritius. Hij is de derde jongste laureaat van een toernooi van de European Tour, na de Italiaan Matteo Manassero en de Nieuw-Zeelander Dann Lee. Nicolai Hojgaard, de jonge tweelingbroer van Rasmus, werd tweede in de KLM Open.

29

Het gemiddelde aantal putts per parcours van achttien holes voor Thomas Pieters, Thomas Detry en Nicolas Colsaerts tijdens het hele seizoen van de European Tour. De Spanjaard Rafael Cabrero Bello zette de beste score van het seizoen neer met een gemiddelde van 27,82 putts.

31

De plaats van Thomas Pieters in de Race to Dubai (het Europese klassement van het jaar). Thomas Detry finishte op de 42ste plaats en Nicolas Colsaerts werd 55ste. In het wereldklassement staat Pieters op de 80ste plaats, Detry op 130 en Colsaerts op 198.

82

Het aantal overwinningen van Tiger Woods in de Amerikaanse PGA Tour. Nadat hij in 2019 de Masters van Augusta en het Zozo Championship heeft gewonnen, evenaart Woods het historische record van zijn landgenoot Sam Snead. Nog eentje en hij wordt recordhouder.

285

In meter, de gemiddelde drive-afstand van Thomas Pieters. In dat klassement eindigde hij in de European Tour op de zesde plaats. De beste was de Australiër Min Woo Lee met 292,6 meter. In de Amerikaanse PGA Tour is het de Californiër Cameron Champ die met 287 meter de strafste mepper was.

451

Het aantal birdies van de Zuid-Afrikaan Erik van Rooyen in de European Tour 2019. Goed voor een gemiddelde van meer dan vier birdies per parcours van achttien holes.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content