CHOCOLATERIE KLINGELE. HET SUIKERVRIJE EI VAN COLUMBUS

In een omgetoverde wasserij maakt Koen Klingele op ambachtelijke wijze suikervrije pralines. Op vier maanden tijd bewees de vondst reeds haar sukses.

“Vroeger werkte ik in de sektor van de ongediertebestrijding. Niemand zag mij dan graag komen. Nu ben ik overal welkom. ” Koen Klingele stortte zich in september met entoesiasme op zijn pralines. Voor hem is plezier in het werk nog steeds belangrijker dan interessante winstmogelijkheden. Twaalf uur per dag staat hij alleen te kokerellen in zijn tot chocolade-atelier omgetoverde wasserij. “Ik doe niets liever, ” verkondigt de herschoolde industrieel ingenieur. Beetje bij beetje komen er echter tweedehandsmachines zijn werk verzachten.

Telkens als Koen Klingele in funktie van zijn vorig beroep in chocolade-ateliers kwam, klopte zijn hart iets sneller. Anderhalf jaar geleden hakte hij de knoop door en volgde een privé-kursus “samen met een steenrijke Amerikaan uit de oliesektor” bij de gekende chocolatier Roger Geerts.

Koen Klingele : “Daarna kwam de vraag : Wat nu ? In de klassieke chocoladesektor heerst immers een enorme konkurrentie. ” Op een beurs in Keulen vond Klingele het ei van Columbus : suikervrije chocolade gezoet met Maltitol dat uit granen wordt getrokken en niet in het bloed wordt opgenomen. Ideaal dus voor diabetici. Ook slankelijnfanaten varen wel bij de kaloriebesparing van zo’n 20 %.

Koen investeerde zo’n 1 miljoen en begon op ambachtelijke wijze pralines, truffels, paaseieren en chocoladekunstwerken te produceren. Hij zocht naar een milieuvriendelijke verpakking en had direkt zijn doelgroep gevonden : de natuurwinkels. Zijn doosjes staan nu ook reeds op de toonbanken van bakkerijen en delikatessezaken. Intussen gaan er dagelijks zo’n 50 kg over Klingeles marmeren werktafel.

“Van september tot eind december haalde ik reeds een omzet van 700.000 frank. Ik hoop dit jaar toch aan 4 miljoen te komen. In september zal ik al iemand in dienst moeten nemen. Ik zou veel meer kunnen verkopen dan de huidige 1200 kg per maand. Maar ik kan gewoonweg niet volgen. Ik heb trouwens geen tijd meer om me met klanten bezig te houden, ” weet Klingele.

Na de drukke paasperiode hoopt Klingele op zoek te kunnen gaan naar een grotere ruimte, alles een beetje beter te kunnen struktureren en een eerste blik over de grenzen te werpen. Een onlangs gekregen consultancybeurs van de Koning Boudewijnstichting stelt hem in staat de Noordfranse markt te laten verkennen.

KOEN KLINGELE (CHOCOLATERIE KLINGELE) Twaalf uur per dag toveren aan suikervrije pralines.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content