China lanceert eigen besturingssysteem voor computers

© Getty Images/Westend61

China heeft zijn eigen besturingssysteem voor computers gelanceerd. OpenKylin moet het land minder afhankelijk maken van de Amerikaanse marktleiders Windows (Microsoft) en macOS (Apple).

OpenKylin is gebaseerd op het opensourcebesturingssysteem Linux. Eerdere versies van de zelf doorontwikkelde software zijn al geïnstalleerd op computers van sommige overheidsdiensten, zo berichtten staatsmedia. Zo zou voor meerdere Chinese ruimteprogramma’s al OpenKylin zijn gebruikt.

Microsoft

Momenteel draait het overgrote deel van de Chinese computers op Windows. Microsoft lanceerde in 2017 een speciale versie van zijn besturingssysteem voor de Chinese markt, in samenwerking met een lokale joint venture, om bezorgdheden bij de Chinese overheid weg te nemen.

Peking ziet Windows en macOS als mogelijke kwetsbaarheden omdat ze geen open source hebben. De broncode van de software is dus niet beschikbaar, waardoor de interne werking geheim blijft.

Huawei

Wat mobiele toestellen betreft, lanceerde de Chinese telecomreus Huawei in 2021 al een eigen besturingssysteem, HarmonyOS. Het bedrijf zag zich daartoe genoodzaakt nadat het zijn licentie voor Android van het Amerikaanse Google was verloren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content