China en eeuwigheid

© thomas de boever

Patrick Andersen, de CEO van delaware, maakt saus waarin een lepel kan rechtstaan. Zijn BMW R GS1200 verraadt dan weer een avontuurlijke aanleg.

Waar droomt u van?

“Met delaware wilden we een duurzaam bedrijf bouwen. Later zou ik willen terugkijken en zien dat die droom is uitgekomen. Maar ik zou ook tijd willen hebben om weer technologie te studeren, of om een half jaar met de motor – een BMW R GS1200 – over ongebaande wegen in China te trekken.”

Delaware heeft een bijzondere regeling voor zijn partners.

“Wij vinden dat jonge vennoten moeten kunnen instappen met een haalbare investering. Vandaar het principe om het partnerschap naar de volgende generatie door te geven zonder de meerwaarde aan te rekenen. We gaan daarmee lijnrecht in tegen Silicon Valley. Daar draait alles om de verkoop van het bedrijf en de incassering van de meerwaarde.”

Uit welke ervaring leerde u het meeste?

“Mijn periode bij Valoris, een Frans bedrijf in de e-business, rond de eeuwwisseling. Een groep van 10 mensen hebben we heel snel uitgebouwd tot 150 in België en Nederland. Dan kwam de dotcomcrash en moesten we terug naar 70. Daar heb ik geleerd dat je met de korte termijn moet bezig zijn, maar tegelijk moet investeren in de lange termijn.”

Welk talent had u graag gehad?

“Goed koken. Dat kan ik niet. Ik heb voor de kinderen ooit saus gemaakt waarin de lepel recht bleef staan. Vorig jaar heb ik me dan laten overhalen tot basiskooklessen in een kokschool. De kinderen vinden mijn soep vandaag zelfs beter dan die van mama. Maar er is nog een weg te gaan.”

Wat vindt u de meest beloftevolle IT-trend?

“Contextgevoelige technologie, informatie uit bedrijfssystemen en slimme algoritmes combineren. Een virtuele assistent kan na een klantenbezoek onze consultants bellen: ‘Zal ik zoveel uur boeken onder deze code?’ Zij kunnen dat corrigeren. De info komt van hun iPhone en agenda. Het is een concreet project. Het vergemakkelijkt ons werk.

Beste anekdote?

“Mijn eerste werkgever was Arthur Andersen. Als prille stagiair kwam ik te laat op een afspraak bij Occidental Chemical in Hasselt. De partner, de auditmanager en het hele team waren al aan het werk. De receptioniste bekeek mijn kaartje en zei: “O mijnheer Andersen, uw medewerkers zijn er al.”

Patrick Andersen (52) is de CEO van de ICT-integrator delaware

China en eeuwigheid
© Getty Images

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content