Chemiedozen voor medische diagnoses
Het Japanse Fujirebio, de overnemer van het legendarische Belgische biotechbedrijf Innogenetics, ontwikkelt en produceert in zijn Gentse vestiging antilichamen en reagentia. Die zijn de grondstoffen voor het eindproduct: diagnostische testen.
Fujirebio klinkt u niet bekend in de oren? Misschien rinkelt er wel een belletje als u weet dat het voormalige Innogenetics een sterkhouder van dat Japanse bedrijf is. Innogenetics, een legendarische naam in de Belgische biotech, raakte in 2007 in slechte papieren na de mislukte ontwikkeling van een vaccin tegen hepatitis C. In 2010 kwam Innogenetics in handen van Fujirebio.
Fujirebio is gespecialiseerd in in-vitrodiagnosticatesten (IVD). Het maakt deel uit van de beursgenoteerde H.U. Group Holdings. Wereldwijd draait Fujirebio met 1.145 werknemers een omzet van ongeveer 500 miljoen euro.
De Gentse vestiging op het Wetenschapspark in Zwijnaarde fungeert als hoofdzetel van Fujirebio Europe en omvat een belangrijke onderzoeks- en productieafdeling. De Belg Christiaan De Wilde, de voormalige topman van Innogenetics, is de CEO van Fujirebio Europe. “Sommigen vreesden dat in Gent alleen een distributieactiviteit zou overblijven”, zegt De Wilde. “Maar de Japanse aandeelhouders investeren zwaar in deze vestiging.”
In Zwijnaarde, waar ongeveer 200 mensen werken, ontwikkelt en produceert Fujirebio diagnostische testen voor infectieziektes, zoals hepatitis C en hiv, en voor genetische ziektes, bijvoorbeeld mucoviscidose. Ook het alzheimerprogramma van Fujirebio krijgt onderdak in Gent. “Dat is een blijk van vertrouwen in deze vestiging”, zegt De Wilde. “Het is ook een erkenning van onze knowhow”, pikt COO Kurt Troch in.
Fujirebio nam begin deze zomer ADx NeuroSciences over. De specialist in de ontwikkeling van biomerkers in de neurologie is de overbuur van Fujrebio in Zwijnaarde.
1 Productie van antilichamen
Fujirebio produceert op een industriële manier antilichamen. “Antilichamen zijn stoffen in het bloed die reageren als iets lichaamsvreemds, bijvoorbeeld een virus, het lichaam is binnengedrongen. Ze zijn een onderdeel van ons verdedigingsmechanisme”, legt Kurt Troch uit. “Ze zijn heel specifiek en wijzen aan om welk virus het gaat. Van dat principe maken we gebruik in onze testen.”
Voor de productie van de antilichamen werkt Fujirebio met dierlijke cellen. De cellen werden zeer specifiek gemodificeerd, zodat ze in staat zijn het gewenste antilichaam aan te maken.
Daarvoor worden ze in grote hoeveelheden opgekweekt in bioreactoren. Nadien worden de antilichamen daaruit gezuiverd. Ze zijn het belangrijkste onderdeel van de test.
2 Bereiding van de reagentia
Bij in-vitro diagnostische testen wordt lichaamsmateriaal zoals bloed, speeksel of urine onderzocht door reagentia toe te voegen aan het staal. De bereiding van de reagentia is sterk vergelijkbaar met koken, vertelt Kurt Troch: “We vertrekken van een bepaald recept, we wegen de grondstoffen af en voegen die toe aan zeer zuiver water. Vervolgens mengen we dat met grote mixers.”
3 Reagentia afvullen
Het afvullen van de juiste hoeveelheden van de reagentia gebeurt volautomatisch. “Wij gebruiken flesjes van 100 microliter tot een halve liter”, zegt Kurt Troch. “Op een werkdag vullen we drie- tot vijfduizend flesjes. Dat is niet te vergelijken met de gigantische volumes die drankbottelarijen halen. Het grote verschil is dat het afvulproces bij ons zeer accuraat moet gebeuren in een sterk gecontroleerde omgeving.”
4 Kwaliteitscontrole
“We werken met biologische materialen”, vervolgt Kurt Troch. “Die zijn extreem vatbaar voor de kleinste veranderingen in de omgeving. Daarom werken we niet alleen in een streng gecontroleerde omgeving, maar monitoren we ook continu of onze tests wel het gewenste testresultaat opleveren. We hebben daarvoor gekarakteriseerde patiëntstalen die we op elk geproduceerd lot testen. Op een positief patiëntstaal moet onze test positief reageren en op een negatief staal moet onze test een negatief resultaat opleveren.”
5 Kits samenstellen en verpakken
In de verpakkingsafdeling worden alle onderdelen van de test samengevoegd. “Zo’n kit is een soort van chemiedoos”, zegt Troch. “Het bevat de eigenlijke test, bijvoorbeeld een strip, de buisjes met reagentia, de nodige accessoires om de test kunnen uitvoeren en de bijsluiters.” Het samenstellen van de kit is in grote mate een manueel proces.
6 Gecontroleerd transport
Ook het bewaren en het vervoeren van de tests moet in de juiste, gecontroleerde omstandigheden gebeuren. “We verschepen onze kits vanuit Gent over de hele wereld”, zegt Troch. “De meeste van onze testen vereisen een temperatuur tussen 2 en 8 graden Celsius. Dat is knap lastig voor een verzending naar bijvoorbeeld Brazilië. Dan moeten we met een combinatie van gekoelde gelpacks een configuratie vinden waarmee we tijdens het transport binnen die temperatuurmarges kunnen blijven.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier