Chelsea

Lunchen en loungen in een kleurrijk wijnrestaurant.

Voor een sfeervol dineetje in een magisch-exotische omgeving is er Chelsea. Deze excentrieke wine bar heeft zijn onderkomen op het gelijkvloers van een herenhuis uit het begin van vorige eeuw. Chelsea is het levenswerk van Christian Vanhée, die onder het pseudoniem Brett abstracte werken schildert. Daarnaast vult hij ruimtes. Zijn proefstuk in het uitgaanscircuit was Soho, een sfeervolle wijnbar in Ukkel die uitgroeide tot een succes

Nu is er Chelsea: achter een eeuwenoude Indiase paleisdeur ontvouwt zich een sterk staaltje romantische barok. In het voorste gedeelte van het oude herenhuis neemt de bar de centrale plaats in. In het achterhuis bevond zich vroeger een veilingzaal. De wanden zijn er met goud beschilderd en overal hangen abstracte werken van de meester. De vloeren zijn bedekt met oosterse tapijten en de gammele stoelen en kasten komen uit Rajasthan. In het voor- en achterhuis staan oude lederen fauteuils en chesterfield sofa’s waarin men lui kan loungen. Overal flakkeren kaarsjes en klinkt er dromerige muziek. In dit sprookjesachtige geheel bedienen immer lachende meisjes uit warme landen.

De onzichtbare kok is Serge Norman. Hij komt uit Togo en houdt van kruiden en specerijen. Specialiteiten zijn: warm geitenkaasje op perencoulis (450 frank), in doek gepocheerde ganzenlever op gelei van Eiswein (625 frank), gestoomde ravioli met truffel (650 frank) en cannelloni met chocolade (250 frank).

Er is een uitgebreide drankenkaart (meer dan 200 referenties, waarvan 75% niet-Frans) met een brede keuze aan interessante wereldwijnen, die ook per karaf en per glas worden geschonken.

Als aperitief kregen we een glas Chileense Calina Chardonnay 1997, een vakkundig gemaakte wijn met gedegen structuur (245 frank per glas).

Voorgerechten waren: drie hoopjes gestoofde courgettes, olijven en aubergine als ‘kaviaar’ van groenten, opgediend met salade (350 frank) en een lauwe salade van gestreepte zeebarbeel, paprika en raketsla (425 frank). Als hoofdgerechten verscheen er: Argentijns lendenribstuk van de grill met succulent vlees, geparfumeerd met kruiden uit de Provence en op smaak gebracht met grof zout uit de Camargue en peper uit Jamaica (695 frank) en in stoommandje opgediende ravioli van vers uitgerold deeg gevuld met truffelschilfers (650 frank). De glazen werden gevuld met een Moculta, Chardonnay 1997, een typische Australische terroir-wijn met veel presence (950 frank), en een Calina Cabernet Sauvignon 1997, een evenwichtige rode wijn met ingetogen houttoets (1150 frank). Een klassieke tarte Tatin met fondant gegaarde appels onder deegkorst vormde de afsluiting van deze correcte en vooral sfeervolle maaltijd.

Pieter van Doveren

Partner Content