Cheese!

© GF

EEN SOLOTENTOONSTELLING OVER EEN KUNSTENAAR DIE NIET KAN KIEZEN IN EEN PRIVÉMUSEUM VAN EEN VERZAMELAAR DIE KEUZE TE OVER HEEFT: DE EXPO OVER MARTIN CREED IN MUSEUM VOORLINDEN IS EEN VOLTREFFER.

Wie nog niet naar het Museum Voorlinden is geweest, moet dat zeker eens doen. Het privémuseum van de Nederlandse kunstverzamelaar Joost van Caldenborgh is het beste wat Wassenaar – en bij uitbreiding: Den Haag – kon overkomen. Zijn Caldic Collection telt enkele duizenden werken. Van Caldenborgh ging voor een levende plek waar hedendaagse kunst in ideale omstandigheden kan worden beleefd: ruimtelijk, helder, toegankelijk, spannend en fris. De grote museumzalen baden in een diffuus licht, dat de kunstwerken perfect neutraal belicht. Een deel van het museum is gereserveerd voor de hoogtepunten van de Caldic Collection, met onder meer de monumentale installatie van Richard Serra, de lichtput van James Turrell en het fotogenieke valse zwembad van Leandro Erlich waar je op de bodem kunt lopen. Die publiekslievelingen worden gecounterd door het intiemere werk van onder meer Michaël Borremans, Mark Manders, René Magritte en Marcel Broodthaers. De zalen nodigen de bezoeker uit om verbindingen te maken tussen moderne en hedendaagse werken.

Voorlinden programmeert daarnaast solotentoonstellingen die losstaan van de vaste collectie. Na de openingsshow over Ellsworth Kelly loopt er Say Cheese van Martin Creed. Die begint met een zaal die manshoog gevuld is met blauwe ballonnen. De toon is gezet voor een speelse expo, waarin Creed de grenzen van het kunstenaarschap aftast door zo minimaal mogelijk te interveniëren. Zo wijkt hij niet af van de kleuren die doorgaans in een pakje van zeven fluostiften beschikbaar zijn. Hij stapelt een muur vol rollen toiletpapier of ordent cactussen van groot naar klein. En hij schildert met de borsteldiktes die standaard in een voordeelpak van drie stuks zitten. Een kaasneon herinnert aan zijn kaasfobie. Creed countert de alledaagse chaos met zijn ironische kunstwerken vol ontwapenende humor. Een must see.

Say Cheese, tot 7 mei in Museum Voorlinden in Wassenaar.

Thijs Demeulemeester

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content