Check uw bookmarks

Netscape Navigator 2.0 biedt de Internetter tal van nuttige functies. Als u nog bij versie 1.2 zit, upgraden !

Netscape Navigator, waarvan zopas versie 2.01 is verschenen, is niet enkel een “browser”. U kan weliswaar met dit pakket webbladzijden op het Internet gaan bekijken (probeer eens http://www.roularta.be), maar het is vooral ook een zeer praktische e-mail-software, een verbeterd instrument om nieuwsgroepen op te volgen en een effectievere bladwijzer- (alias “bookmarks”-) beheerder. Met de Gold-versie, ook in 2.01, kan u bovendien zelf webbladzijden aanmaken én publiceren. Qua prijs blijft de software weggegeven.

Niettegenstaande de Internet Explorer van Microsoft helemaal gratis is, blijft Netscape overtuigend marktleider. Volgens diverse on line-webstatistieken begeeft 84 % van de “surfers” zich met één of andere versie van Navigator op het Internet. Maar als u bij versie 1.2 is blijven staan, kunnen we u met de hand op het hart aanbevelen om naar http://home.netscape.com/comprod/mirror/ te surfen en er versie 2.01 op te halen. We overlopen de voornaamste functies.

Typisch voor Navigator 2.0 is het gebruik van frames, een nieuwe bladindeling met verschillende onafhankelijk scrollende panelen op één scherm. Deze panelen hebben elk hun Internet-adres. Dankzij dit snufje kan u bijvoorbeeld uw ingekomen postberichten aflopen in één paneel, en tegelijk de eerste lijnen van de brief zien in een ander.

Netscape heeft de Microsoft-handleiding over “winnen in de software-industrie” grondig gelezen. Voor versie 2.0 en volgende kunnen ontwikkelaars “in line plug-ins” ontwikkelen. Dat zijn programma’s die de Navigator in staat stellen om “speciale” functies uit te voeren, net zoals een besturingssysteem een beroep doet op drivers om met printers en modems overweg te kunnen. De plug-ins kan u via de Netscape-site ophalen als u ze nodig heeft (de Navigator wijst u zelf de weg). Zo is er bijvoorbeeld een plug-in die toelaat van bladzijden in het Portable Document Format (PDF) van Adobe te lezen zonder dat u daarvoor een externe toepassing moet opstarten.

Op hun beurt kunnen ontwikkelaars van webbladzijden met dit soort “vreemde” functies aan (bepaalde onderdelen van) hun webbladzijden een extra dimensie meegeven audio en video bijvoorbeeld. In het Netscape-jargon heten die onderdelen “Live Objects”.

De aanpak heeft succes. Honderden firma’s hebben al plug-ins voor de Navigator ontwikkeld, of zijn daarmee bezig, zodat de Navigator een heus “platform” wordt in de software-industrie (net zoals Windows zelf). Meer en meer websites worden speciaal voor Navigator 2.0 ontwikkeld.

BLADWIJZERS.

Een interessante nieuwe functie in 2.0 zit onder File/What’s New ? in het bookmark-menu. Bookmarks bladwijzers zijn referenties naar informatie op het Internet. U verzamelt ze met de “Add Bookmark”-functie uit de browser, naargelang u meer en meer interessante plaatsen vindt u op het Internet. Deze bladwijzers refereren aan wat in het jargon URL’s ( Uniform Resource Locators) heet. Dat zijn plaatsen op de harde schijven van computers. Als de bestanden op die schijf worden verplaatst, hernoemd en zo meer, wordt de bladwijzer onbruikbaar. Dat gebeurt helaas nogal vaak. De What’s New-functie controleert nu on line automatisch of uw bladwijzers nog valide zijn en markeert de verdachte bestanden met een vraagteken. Bladzijden die geldig zijn, maar gewijzigd sinds u hen bezocht, hebben streepjes rond hun icoontje. En om een idee te geven van het belang van deze functie : van onze ongeveer 850 bladwijzers bleken er een kleine 350 verdacht.

Ook het verzamelen zelf van de bookmarks wordt door het programma vereenvoudigd. U opent gewoon uw bookmark-venster en sleept de URL’s ernaar toe vanaf de pagina die u aan het bekijken was. U hoeft daarvoor zelfs niet on line te zijn : het werkt ook met bladzijden die u heeft opgeslagen.

ELEKTRONISCHE POST.

Navigator 2.0 laat u de keuze om het e-mail-systeem van Netscape te vervangen door de Exchange Client uit Windows 95. Als u een Exchange-gebruiker is, kan dat nuttig zijn, want dan kan u uw bestaande adressenboek blijven hanteren. Dat Exchange erg traag is, veel geheugen gebruikt en er soms bizarre procedures op nahoudt, neemt u er dan wel bij. Nieuwe e-mail-gebruikers blijven beter bij Netscape. De Navigator is uitgebreid aanpasbaar. U kan bijvoorbeeld altijd direct in het mail-venster opstarten. Wat typisch is voor nieuwsgroepen op het Internet het groeperen van discussies in ketens van reacties ( threading) kan nu ook in de e-mail-functie van Navigator. Zo kan u beter overzien wat u met een bepaalde e-mail heeft gedaan. De briefwisseling kan overigens met encryptie worden beveiligd. U kan allerhande multimedia-berichten meesturen in MIME-formaat en zelfs actieve URL’s, via een Attach URL-functie. De ontvanger die daarop inklikt, komt terecht bij de bladzijde waarvan u hem de URL hebt gestuurd.

GOLD.

Wie daarvoor belangstelling heeft voor de prijs hoeft u het niet te laten kan in de “Gold”-versie van de Navigator zelf webbladzijden aanmaken en publiceren. U krijgt dan een venster met een knoppenbalk die zo uit een tekstverwerker is weggelopen. U moet er niet de functionaliteit van gespecialiseerde HTML-editors verwachten (vooral het inspringen kan beter). Hou er ook rekening mee dat als u hulp wil krijgen van de Page Wizard of via templates, u on line moet gaan (waardoor Netscape de idee van de “netwerkcomputer” in praktijk brengt).

PROBLEMEN.

Behalve de occasionele mysterieuze melding dat het programma wordt gesloten wegens een illegale activiteit ( bug in vaktermen), is er weinig op deze software aan te merken. Wie hulp nodig heeft, moet wel on line gaan om bij Netscape de nodige informatie te krijgen. Inklikken op het “help”-menu en enkele seconden wachten. Iets omslachtiger dan de hulp-functies waarmee Microsoft ons doorgaans verwent, maar dat neemt u er wellicht wel bij.

BNL

NETSCAPE NAVIGATOR 2.0 Betere e-mail- en bookmarkfuncties.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content