Château Rupel

Wijnbouw in België? De Nielse Wijngaarden wil aantonen dat het kan.

De passie voor wijn bracht keukenontwerper Dick De Jong en aannemer Joeri Röttger op de idee om in de Rupelstreek druiven te telen om wijn te verbouwen. “Ze verklaren ons gek, maar we zijn ervan overtuigd dat het kan. We hebben alles grondig bestudeerd, we zijn niet over één nacht ijs gegaan,” zeggen de enthousiaste ondernemers.

Onze noorderbuur Dick De Jong vestigde zich zo’n drie jaar geleden in Niel en kwam daar in contact met Joeri Röttger. “Ik merkte al vlug dat Joeri droomde van een eigen wijngaard Op de vraag aan een plaatselijke landbouwer om een stuk grond te pachten kwam telkens een njet. Daarom zijn we in de industriezone Krekelenberg begonnen. Ik heb achter mijn atelier nog een stuk grond liggen van 3000 vierkante meter,” verduidelijkt De Jong.

De grond is een oude kleiput en dat is nu niet meteen de meest geschikte grond voor een wijnstok. De wijnliefhebbers trokken met enkele grondstalen naar de universiteit van Rheinessen in Trier, maar het oordeel daar was vernietigend. “We zouden de grond ongeveer veertig centimeter moeten afgraven. De kostprijs lag veel te hoog. Even zaten we in zak en as, maar ik stak ook mijn licht op bij het Landbouwinstituut in Mechelen.

De ondernemers legden beide studies naast elkaar en besloten te starten met een experimentele fase. “We hebben vijf rijen aangelegd, en elke rij bewerkt met een ander additief. Nu is het wachten tot volgend jaar. Dan nemen we nieuwe stalen om te kijken welk procédé het best geschikt is. Zodra het resultaat gekend is, gaan 1250 wijnstokken de grond in. Die moeten in de beginfase 2000 liter wijn opleveren. 80 % witte wijn, de rest rode.”

De vaak wisselende weersomstandigheden schrikken de ondernemers niet af. “De gebruikte wijnstok is in Freiburg ontwikkeld en is zeer geschikt voor noordelijk gelegen gebieden,” doceert Röttger.

De twee wijnliefhebbers zijn aan de slag gegaan onder de vzw De Nielse Wijngaarden, maar hopen op termijn een heus bedrijfje uit de grond te stampen. “We willen hier in de Rupelstreek aantonen dat niet alleen Fransen goede wijn kunnen maken.”

Walter Kloeck

“Van de Vlaamse film zouden wij niet kunnen leven. Daar is de markt te beperkt voor.”

“Volgend jaar gaan 1250 wijnstokken de grond in. Die moeten in de beginfase 2000 liter wijn opleveren. 80 % witte wijn, de rest rode.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content