Boudewijn Vanpeteghem

CD&V maakt de juiste keuze met Marianne Thyssen

Boudewijn Vanpeteghem Boudewijn Vanpeteghem is redacteur bij Trends.

CD&V doet er heel goed aan partijvoorzitster Marianne Thyssen als boegbeeld van de komende verkiezingscampagne naar voor te schuiven. Ook premier Yves Leterme doet er zijn voordeel mee. Wie weet krijgt België voor het eerst een vrouw als premier.

Leterme vlucht voor de kiezer. Zijn politieke tegenstrevers zullen het tot vervelens toe herhalen. Ze hebben gelijk, maar misschien denken ze er beter twee keer over na om dat steeds opnieuw te melden. Je moet CD&V het electorale spel niet leren spelen. De keuze van de Vlaamse christendemocraten brengt mee dat ze moeilijker op hun communautaire en sociaaleconomische flank te treffen zijn.

De aftredende premier heeft geen enkele van zijn communautaire beloftes kunnen waarmaken. Daarom doe ik een stap opzij, zegt de toppoliticus. Een correcte beslissing, die electoraal lonend kan worden. Leterme kan zijn monsterscore van 800.000 stemmen, op de Senaatslijst in 2007, allerminst evenaren. Meer dan 100.000 kiezers bekoren als lijsttrekker op de Kamerlijst in zijn eigen West-Vlaanderen moet wel kunnen. Hij kreeg twee jaar geleden 92.000 stemmen als Vlaamse lijstduwer.

Marianne Thyssen stond in 2009 tweede op de Europese lijst, na Jean-Luc Dehaene. Ze kreeg het vertrouwen van 187.306 kiezers. De politica heeft electorale aantrekkingskracht en zal het goed doen. Ze verzette zich jarenlang tegen een overstap van het Europese naar de Belgische politiek, maar ontpopte zich als partijleidster.

Ze bracht de minder brutale politieke omgangsvormen uit het Europees parlement mee. Een verademing in de Wetstraat. Dat ze oorspronkelijk harde Vlaamse taal sprak, doet daar geen afbreuk aan. De christendemocrate zal wel moeten uitleggen waarom ze de scherpe kanten van haar Vlaams verhaal afvijlde.

Allicht zien we Leterme niet zoveel tijdens de verkiezingscampagne. We zullen van Thyssen des te meer te horen dat CD&V alles uit de kast heeft gehaald en zijn beste mensen – Leterme, Dehaene, Herman Van Rompuy – heeft ingezet om de staat te hervormen. Het mocht niet baten omdat de Franstaligen bleven dwarszitten, maar CD&V zal blijven ijveren om België te hertimmeren. We horen het Thyssen zo zeggen.

Bovendien, zal ze voortgaan, Leterme past op de sociale, economische en financiële winkel. CD&V is geen partij die slechts één thema bespeelt. De premier redde het spaargeld van de bevolking en blijft op post, wat broodnodig is gezien de heel belabberde toestand van de Griekse financiën, die lelijke gevolgen kan hebben voor ons. Met haar Griekse argument heeft Thyssen trouwens gelijk.

De personeelswissel in de pikorde bij CD&V geeft aan hoe de partij campagne zal voeren. En zeg nu zelf: het vooruitzicht van een vrouw als eerste minister, kan vrouwen voor haar doen stemmen.

Boudewijn Vanpeteghem

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content