CD-ROMS. Kiezen en kopen

Een CD-Romspeler is vandaag de dag bijna onmisbaar. Als hij niet in de computer is ingebouwd, kan men hem als accessoire toevoegen.

De tien delen van de Gouden Gids van ITT Promedia zijn op CD-Rom verkrijgbaar, net als de Trends Top 30.000, de rekeningen en balansen die door de bedrijven bij de Nationale Bank zijn neergelegd, of de artikels van kranten als De Financieel Economische Tijd of Le Soir, of van de tijdschriften van de groep Roularta. Ook op CD-Rom vindt u encyclopedieën, edukatieve spelprogramma’s, museumbezoeken en multimedia-biografieën. Ten slotte maken ontwikkelaars van software veelvuldig gebruik van CD-Roms (650 Mb opslagkapaciteit). Sommige programma’s zijn zelfs zo groot geworden dat het niet meer denkbaar is ze op diskettes (1,2 Mb opslag) te distribueren.

De meeste computers die momenteel worden verkocht zijn dan ook met een CD-Rom uitgerust. Double, quad en six. De belangrijkste eigenschap van de speler is zijn rotatiesnelheid, die de snelheid bepaalt waarmee de gegevens aan de PC worden doorgegeven en de toegangstijd die de computer nodig heeft om ze te vinden. De oorspronkelijke enkele snelheid is volledig verouderd. Het noodzakelijke minimum is de dubbele snelheid, met een overdracht van 300 Kb/s. Een goede speler werkt op viervoudige snelheid of “quad-speed”, met een overdracht van 600 Kb/s. Vandaag verschijnen de eerste spelers met zesvoudige snelheid (900 Kb/s).

Het verschil in snelheid is heel goed merkbaar bij het lezen van videobeelden. Bij dubbele snelheid is het resultaat haperend, met een opeenvolging van stilstaande beelden. Dat verschijnsel doet zich niet voor bij een lezer met viervoudige snelheid.

Maar ook de toegangstijd tot de gegevens en de omvang van het buffergeheugen, bepalen het potentieel van de speler. Bij een CD mag een aanvaardbare toegangstijd niet hoger zijn dan 250 ms voor een quad-speed of 350 ms voor een speler met dubbele snelheid. Het buffergeheugen moet voor een quad-speed 256 Kb bedragen.

DE SNELHEID KIEZEN.

Een speler met dubbele snelheid en een lage toegangstijd of een groot buffergeheugen volstaat voor het lezen van gegevensbanken of de installatie van programma’s. Anderzijds heeft men een speler met vierdubbele snelheid nodig voor toepassingen zoals spelletjes en edukatieve programma’s met animaties of veel interaktiviteit.

De snelheid wordt ook beïnvloed door de manier waarop de speler op de computer is aangesloten. De ideale interface is de SCSI-poort, die een grote overdrachtsnelheid mogelijk maakt en vrijwel universele toepassingsmogelijkheden heeft. De Mac van Apple heeft een SCSI-poort voor zijn randapparatuur. Bovendien zijn Macs standaard uitgerust met een geluidsmodule. Bij de pc is één en ander minder vanzelfsprekend.

GELUIDSKAART.

Bij een pc zonder SCSI-poort is de beste oplossing de aanschaf van een kit met CD-lezer en geluidskaart. Zo heeft Creative Labs een volledige multi-mediakit met een interne quad-speed CD-Romlezer, een 16-bits Soundblaster geluidskaart, luidsprekers, een mikrofoon en software ; dat alles voor 20.000 frank. Een eenvoudigere versie, met alleen de speler en de kaart, kost 10.000 frank. Wanneer de CD-Romspeler en de geluidskaart niet tegelijk worden gekocht, moet men er zeker op letten dat de interface-poorten compatibel zijn.

Bij portables moet de CD-speler een parallelle poort hebben.

INTERN OF EXTERN ?

De CD-Romspeler kan extern zijn (een afzonderlijk toestel), ofwel intern (gemonteerd in de behuizing van de pc). Het verschil tussen de twee opties uit zich vooral in de prijs. Een externe speler kost gemiddeld 5000 tot 7000 frank meer. Men vindt een interne Mitsumi FX 400 of een ACER, allebei quad-speed, vanaf 6000 frank. De goedkoopste interne speler met zesvoudige snelheid van Plextor kost bijna 24.000 frank. De merktoestellen, onder meer van Sony en Philips, zijn iets duurder dan de “witte” spelers.

INSTALLEREN.

Om een speler in de behuizing van een PC in te bouwen, doet u een beroep op uw knutseltalenten of op de diensten van een specialist, die voor de installatie 1000 tot 2000 frank zal aanrekenen. Daarna volgt u de handleiding. Meestal is dat kinderspel.

U kunt nu CD-Roms lezen. Maar let op : ze zijn genormalizeerd volgens verscheidene standaarden. De overgrote meerderheid van de spelers aanvaarden echter de belangrijkste CD-standaarden.

De Kodak foto-CD is “multi-session”, wat betekent dat hij in verscheidene stappen kan worden beschreven. Om de CD te kunnen ontcijferen moet de speler ook “multi-session” zijn, maar slechts weinig toestellen zijn dat niet.

Ten slotte is er nog de CD-I, die alleen kan worden gelezen als de computer uitgerust is met een Motorola-processor en een speciaal besturingssysteem (CD-ROS). Wees dus op uw hoede voor verpakkingen die verklaren dat de speler CD-I’s leest.

A.G.

CD-ROMS Worden onmisbaar in een nieuwe computer.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content