Catherine De Wolf: “De CO2-footprint van een gebouw bepalen van in de ontwerpfase”
Partner Content verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.
Catherine De Wolf (25) is geboren in Brussel en studeerde voor burgerlijk ingenieur-architect aan de VUB en de ULB. Ze schreef een masterthesis over Lifecycle Design. “Ik was altijd al geïnteresseerd in de ecologische kant van architectuur, zoals bijvoorbeeld het hergebruik van materialen en emissiearme architectuur.”
INNOVATORS UNDER 35: maak kennis met de pioniers van morgen
Jong innovatietalent verdient erkenning. Dat is al sinds 1999 de insteek van Innovators Under 35, een prijs van de prestigieuze MIT Technology Review. Met de steun van BNP Paribas Fortis vindt dit jaar de eerste Belgische editie plaats. Op 20 mei worden in Brussel de ‘Innovator of the Year’ en de ‘Social Innovator’ bekendgemaakt. We laten u al kennismaken met de kanshebbers.
Omdat ik in het buitenland extra ervaring en andere perspectieven wilde opdoen, ben ik een extra master gaan studeren in Building Technology aan MIT, de wereldtop inzake ingenieurswetenschappen. Daar werkte ik met Professor John Ochsendorf, een autoriteit in mijn gebied. Omdat MIT de ideale omgeving is om aan onderzoek te doen in mijn vakgebied, ben ik hier begonnen aan mijn PHD.”
“Wat duurzame architectuur betreft, gaat er veel aandacht naar het gebouw wanneer het al in gebruik is, zoals energie-efficiëntie. Het is pas de laatste tien jaar dat er onderzoek wordt gevoerd naar de duurzaamheid van de fase vooraf. De fase vanaf de tekentafel, zoals het ontwerp, de structuur en de gebruikte materialen. In het Engels hebben we het dan over ’embodied carbon’, de CO2-emissies geassocieerd met het ontwerp en de constructie van een gebouw, tegenover ‘operational carbon’, dat is de CO2-emissie door het gebruik van het gebouw. Als structureel ingenieur-architect kijk ik vooral naar de structuur van het gebouw. Ik wil een tool ontwikkelen die een ingenieur of een architect toelaat om een structuur te tekenen in 3D en tegelijk twee dingen vast te stellen: of de structuur blijft staan en hoeveel CO2 er wordt uitgestoten door het gebruik van de materialen en de bouw van de structuur. Zo weten ze tijdens het ontwerp wat de CO2-impact is van hun ontwerp.”
“Onze software tool zal compatibel zijn met de meest gebruikte ontwerpprogramma’s voor architecten en ingenieurs. De essentie van mijn project is om vanaf de tekentafel de CO2-footprint van een architectonisch ontwerp vast te stellen. In mijn onderzoek stel ik vast dat nog niemand daar een antwoord kan op geven. Het is nochtans een vrij simpel idee. Natuurlijk is de implementatie wel ingewikkeld. Inzake de ‘carbon assessment’ van een gebouw in gebruik staan we al vrij ver, maar wat de fase van het ontwerp betreft, is er nog werk aan de winkel. Daar wil ik mij voor inzetten.”
Inschrijven voor het MIT-event op 20 mei kan hier.