Capricorn Cleantech Fund bij Europese top
Het Leuvense Capricorn Cleantech Fund sluit zijn kapitaalronde af op ruim 100 miljoen euro. Daarmee speelt het fonds voor schone technologie uit de schoot van Capricorn Venture Partners in de Europese top van cleantechfondsen.
Met 101,5 miljoen euro sluit het Capricorn Cleantech Fund boven zijn eigen verwachtingen af. Initieel werd tussen 50 en 75 miljoen euro begroot, een bedrag dat in een tweede fase werd opgetrokken naar 75 tot 100 miljoen euro. “In de laatste weken ging het plots hard”, glimlacht Jos Peeters van Capricorn Venture Partners. Onder meer de ParticipatieMaatschappij Vlaanderen (PMV) bracht 15 miljoen euro aan, en de Solvay Groep komt met 10 miljoen euro over de brug. Het is de eerste keer dat de groep in een Belgisch venturecapitalfonds stapt. Het lijstje van investeerders oogt fraai met ook namen als het European Investment Fund (15 miljoen), Electrabel/Suez (12,5 miljoen), Dexia, LRM, MRBB (Boerenbond). Een twintigtal privépersonen bracht tezamen 10 miljoen euro aan.
Daarmee speelt het Capricorn Cleantech Fund in de Europese topliga. Fondsen als het Zwitsers-Canadese Emerald Technology Ventures, het Engelse ITF of het Deense Bank Invest zijn maar nipt groter. Met deze fondsen voert Capricorn overigens gesprekken als gesyndiceerde partner in bepaalde dossiers.
Groen risicokapitaal
De steun van PMV is opvallend. Van het budget van 25 miljoen euro dat minister Patricia Ceysens (Open Vld) reserveert voor haar politiek van de ecologiepremie, gaat 15 miljoen euro naar Capricorn. Tijdens de festiviteiten rond de herdenking van Flanders Technology verdedigde Ceysens die instap: “De tegenstelling tussen economie en ecologie wordt meer en meer een schijntegenstelling. Hightech wordt greentech, en groen risicokapitaal is daar een wezenlijk onderdeel van.” Het bewijs voor de gedegen reputatie die Jos Peeters gedurende al die jaren heeft opgebouwd.
En een bewijs – andermaal – dat cleantech hot is. Vorig jaar stegen de cleantechinvesteringen wereldwijd met liefst 43 % tot bijna 2 miljard euro. In Europa gingen de investeringen er met een kwart op vooruit. “Een aantal subsectoren is wel overgewaardeerd”, erkent Peeters. “Maar anderzijds blijft er het potentieel voor cleantech. Onder meer de groei van de BRIC-landen maakt de druk op de grondstoffen blijvend. En ook de voedsel- en olieprijzen zullen niet meer naar hun vroegere prijsvork dalen. Bovendien is het inherent aan durfkapitaal dat er een prijsinflatie heerst. Het is aan ons om daar op een verstandige manier mee om te gaan.”
In het recente verleden knoopte Jos Peeters gesprekken aan met Stonefund van de familie Colruyt. En ook de GIMV, die volop een cleantechfonds aan het uitbouwen is, reikte Peeters de hand. “Alleen moet ik vaststellen dat beide liever in buitenlandse fondsen investeren dan in eigen land. Ik betreur dat, vind het een gemiste kans, want we hadden veel sneller kunnen gaan en veel verder kunnen staan.”
551 dossiers in 16 maanden
Het fonds wil in een pan-Europese regio investeren in start-ups en zogenaamde early-stagedossiers. “De voorbije 16 maanden hebben we 551 dossiers op onze tafel gekregen”, zegt Jos Peeters. Daarvan had ruim de helft met energie te maken. Drie dossiers werden afgerond met participaties in het Franse Neosens, gespecialiseerd in micro-elektronische toepassingen, het Belgische SBAE (microalgen voor onder meer biobrandstof) en het Nederlandse Fluxxion (microfiltratie met halfgeleidertechniek). Vandaag zit een drietal dossiers in een vergevorderd stadium – een Engels, een Deens en een Nederlands -, maar het is nog te vroeg om daarover te communiceren. Waren de eerste participaties investeringen tussen een half en anderhalf miljoen, dan kan het fonds nu grotere dossiers aan. De vork zal nu tussen 1 en 5 miljoen euro liggen. “We kunnen per dossier tot 10 miljoen euro gaan, vervolginvesteringen inbegrepen”, zegt Peeters.
Het rendementsdoel van het close end fund (tien jaar) ligt op 20 procent. “Dat is het streefdoel. Maar de investeerders hebben ook een strategische doelstelling en dit zijn duurzame investeringen met een positieve impact.” Het fonds wordt operationeel geleid door Paul Decraemer, een bio-ingenieur en vroeger actief bij de Vlaamse Milieuholding, aangevuld met Marc Lambrechts en Claude Stoufs, beiden oudgedienden van Capricorn. (T)
Door Lieven Desmet
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier