Canadees met alubelgen
T im Hutton werd onlangs benoemd tot gedelegeerd bestuurder van Coil, een bedrijf dat aluminium voorverwerkt. Hoe komt een Canadees in Belgische aluminium terecht? Dat is een lang verhaal.
In 1962 – op zevenjarige leeftijd – verliet Hutton zijn geboorteland Canada en verhuisde naar Londen, waar zijn vader een job bij Shell aangeboden kreeg. Het gezin zou er drie jaar blijven. Daarna werd zijn vader bij Total aangenomen en gingen zijn ouders in Frankrijk wonen. Hutton bleef echter schoollopen in Engeland en ging rechten studeren aan de universiteit van Reading. “Ik was geen briljante student; mijn studies konden me niet echt boeien. Toch haalde ik mijn diploma en daarna begon ik mijn loopbaan in een Londens zakenkantoor.” Hutton wilde niet bepaald zakenadvocaat worden en van pleiten was al helemaal geen sprake. Toch nam hij het voorstel aan; het was een manier om van start te gaan.
Later stapte Hutton over naar Continental Bank. Terwijl hij daar werkte, haalde hij een MBA in Chicago. Toen stelde men hem voor Londen te ruilen voor Parijs. “We hadden net een huis in Londen gekocht, maar het was altijd mijn ambitie in Frankrijk te werken. Dus hapte ik toe.” Twee jaar later werd hij weer teruggestuurd naar Londen, waar hij werd benoemd tot vice-president van Continental Bank in 1989.
Daar leerde Hutton Charles Van der Haegen en zijn partner Popowsky kennen. Met een groep privé-investeerders hadden zij Coil overgenomen, een aluminiumbedrijf. Tim Hutton organiseerde samen met hen de financiering van de management buy-in van de onderneming. “Ik ken het bedrijf dus al meer dan tien jaar,” zegt Hutton.
In 1991 overleed Popowsky en kwam Charles Van der Haegen er alleen voor te staan. Daarom vroeg hij of Hutton de plaats van Popowsky wilde innemen. De Canadees zegde toe, verliet Continental Bank en samen met zijn nieuwe partner startte hij, als extern adviseur, de overname en ontwikkeling van industriële bedrijven. Ze probeerden Coil te verkopen en gingen in 1992 over tot een management buy-out. Charles Van der Haegen werd gedelegeerd bestuurder, Tim Hutton bleef extern medewerker en bood het bedrijf zijn diensten aan via een partnership.
Hutton werd in 1995 bestuurder van Coil. Onlangs werd hij benoemd tot gedelegeerd bestuurder. “Mijn vennoot is een creatief man en barst van de energie. Maar het bedrijf is in volle groei en heeft nood aan een goede manager. Daarom hebben we beslist de rollen om te keren.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier