CADEAUS GEVEN IS SCHADELIJK
DE SLEUTEL
tot welvaartscreatie ligt in het Vlaanderen van honderd jaar terug : BRS, de Belgische Raiffeisenstichting van Cera-bank, begeleidt kredietcoöperaties in derdewereldlanden. “Op de Filipijnen werken we samen met 15 spaar- en kredietcoöperatieven en meer dan 6000 aangesloten families. 80 % zijn boeren. De financiële buffer van deze mensen is onbestaand en dus houdt het formele bankcircuit de deur dicht. Velen raakten in een spiraal van schulden bij lokale woekeraars,” getuigt Gudrun Cartuyvels van Ieder voor Allen, een ngo van de Boerenbond. In Ecuador bouwt BRS met een lokale bank een kredietprogramma uit om kleinschalige familiale bedrijfjes economisch te ondersteunen : via kleine kredieten, vorming en begeleiding van microbedrijfjes.
Op afgelegen eilanden van de Indonesische archipel deponeert de ngo Fado waarborgfondsen bij bestaande banken : “Zo vinden de boeren hun weg naar het banksysteem waar ze geleidelijk ingroeien, omdat de bankiers ondervinden dat de boeren hun leningen keurig terugbetalen,” becommentarieert ir. Paul Boon van Fado dit voorbeeld van integratie van een informele economie in de erkende bankstructuren.
Dit proces vindt Jozef Lambrechts ( Felixfonds), beheerder van Facto en lid van Incofin, essentieel : “Informele spaar- en kredietsystemen, zoals tontines in Afrika, inschakelen in het formele bankwezen is een garantie tot duurzaamheid van economische initiatieven.” Ook staatssecretaris Moreels wil werken met klassieke banken op het terrein : PSOP heeft geen garantiefonds of financieringsmaatschappij zoals de Nederlandse FMO (Financieringsmaatschappij voor Ontwikkelingslanden). “Wij doen nu al indirect voor één miljard frank aan kredietverlening en aan kwijtschelding van schulden voor 500 miljoen frank per jaar via Delcredere,” benadrukt de staatssecretaris.
Facto vzw en Incofin cv zijn financiële hefbomen in het Company Partnership Plan. Facto (medegefinancierd door VDK-Spaarbank en HSA) is een door de Vlaamse regering erkend ontwikkelingsfonds dat optreedt als makelaar en waarborgsteller voor kredieten. Incofin functioneert als een holding voor het nemen van participaties in lokale Incofin-vennootschappen, die op hun beurt aandelen verwerven in bedrijfjes waarvan Facto doorgaans leningen waarborgt. Dit laat toe afgewerkte ngo-projecten te consolideren en in een lokale structuur over te dragen aan lokale partners.” Zonder kredietverlening en spaarwezen is economische groei en welvaartscreatie uitgesloten. Maar Lambrechts ziet kredietmaatschappijen die vanuit het Westen gespijsd worden, liefst zo snel mogelijk omgebouwd worden tot lokale spaarbanken : “Cadeaus geven is altijd schadelijk ; alleen geld inpompen leidt meestal tot scheeftrekkingen omdat men vaak onder de marktprijs krediet verstrekt. Het niet marktconform functioneren brengt oneerlijke concurrentie binnen een gemeenschap.”
Alterfin, opgericht door de Vlaamse ngo-koepel NCOS en medegefinancierd door HBK-Spaarbank en Triodos Bank, doet eveneens aan borgstelling, kredietverschaffing en het nemen van tijdelijke participaties in kleinschalige bedrijven.
En via het Stimulus-Fonds van de bevek Bacob Investments krijgt de ethische belegger de mogelijkheid om bijvoorbeeld kredietcoöperatieven te spijzen van 3700 straatarme ambachtslieden in India of om in Peru informele bedrijfjes te steunen van kleding- en slotenmakers, bromfietsherstellers of ambachtelijke schrijnwerkers.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier