BYE-BYE, BELGIUM

Electrolux snoeit wereldwijd voor een kwart in de kosten. De logistiek voor België verschuift alvast naar Nederland. Administratie en technische support blijven in ons land.

In juni besliste de Electrolux-groep dat er wereldwijd moest worden gereorganiseerd. De Zweedse gigant in witgoed kwam in ademnood, na een twee jaar durend agressief overnamebeleid. Elke vestiging kreeg de opdracht om te bezuinigen op een kwart van de kosten. Wereldwijd verdwijnen 25 fabrieken, 50 magazijnen, en 12.000 jobs. “Ook in de Belgische vestiging zal die doelstelling worden gehaald,” bevestigt Thierry Wybauw, algemeen directeur van Electrolux België. Snoeien in logistiek en administratie luidt het devies. De magazijnen in Lembeek, Lot en Zaventem worden opgedoekt. Een nieuwe locatie “in het zuidwesten van Brussel” moet de activiteiten centraliseren. Er zal enkel plaats zijn voor de administratie en de technische diensten, goed voor 120 werknemers. 145 van de 310 werknemers moeten op zoek naar een andere baan.

“We hebben een sociaal plan uitgedokterd dat gespreid is over twee jaar,” zegt Thierry Wybauw. “Voor 71 % van de ontslagen werknemers hebben we al een oplossing gevonden. Naakte ontslagen willen we zoveel mogelijk vermijden.” Brugpensioen, vrijwillig vertrek, en een tewerkstellingscel die de werkzoekenden helpt en begeleidt, zijn de oplossingen.

De logistiek voor de Benelux gebeurt voortaan vanuit Alphen-aan-de-Rijn in Nederland. Reeds twee jaar geleden was de bouw van dat centrale magazijn gestart. De toegang tot de zee gaf de doorslag, want in Alphen-aan-de-Rijn worden producten voor diverse vestigingen van Electrolux in Europa verwerkt.

Daarmee worden de banden met Electrolux Nederland nog verder aangehaald. Het Belgische Electrolux is immers een 100 %-dochter van het Nederlandse bedrijf. Zanker in Zaventem is op zijn beurt een dochter van Electrolux België. De 59 werknemers van Zanker zijn de enigen die de voorbije jaren een positief resultaat konden voorleggen. “Electrolux België en Zanker halen in 1997 een omzet van ongeveer zes miljard,” rekent Thierry Wybauw. “In 1996 hadden we een verlies van 25 miljoen. Dit jaar zal het verlies verdrievoudigen.” De slabakkende markt, gekoppeld aan een prijzenslag, zijn de belangrijkste oorzaken, aldus Wybauw. Sedert vier jaar daalt de markt voor witgoed jaarlijks met 2 tot 3 %. Electrolux beheerst naar eigen zeggen 40 % van de Belgische markt.

THIERRY WYBAUW (ELECTROLUX BELGIE) Bij Electrolux belgië verdwijnen 145 jobs na dictaat van Zweedse moeder.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content