buy / sell

Buy: Fred Olsen Energy

De stijgende olieprijs is goed nieuws voor de oliedienstenspelers. Fred Olsen Energy (beurs van Oslo; tickersymbool FOE; ISIN-code NO0003089005) is er daar één van. Deze Noorse specialist in offshore-olieboorinstallaties wordt gecontroleerd door de ‘moeder/zuster’-holding Ganger Rolf en Bonheur, die elk 27 % bezitten. Fred Olsen beschikt over negen platforms, waarvan acht boorplatforms en één accommodatieplatform. Dat laatste heeft een capaciteit van 600 bedden om personeel op boorplatforms te laten overnachten en is gewoonlijk in gebruik in de Noordzee (VK). De acht boorplatforms worden ook vooral ingezet in de Noordzee (VK en Noorwegen), maar ook de andere wereldzeeën komen in aanmerking. Zo zijn er momenteel drie platforms buiten Europa actief: in Sierra Leone, Oman en Brazilië. Minder goed nieuws is dat twee platforms op dit ogenblik geen huurder hebben. De gemiddelde contractduur voor de vloot bedraagt 25 maanden. Voor het pas afgelopen boekjaar 2009 wordt gerekend op 40,2 NOK winst per aandeel. Voor het lopende boekjaar 2010 rekenen analisten gemiddeld op 42,2 NOK winst per aandeel, dus dat zit wel goed. Maar wat bijzonder goed is bij Fred Olsen Energy, is de (zeer) lage waardering. Het aandeel wordt ook na 13 maanden beursherstel nog steeds gewaardeerd aan minder dan 6 keer de verwachte winst voor 2009 en 5,5 keer de verwachte winst voor dit jaar. Bovendien keert deze offshoredriller gul dividenden uit. De verwachting is dan ook dat de aandeelhouders net als de twee voorgaande boekjaren eind mei 25 NOK per aandeel uitgekeerd zullen krijgen. Dat is een (bruto)dividendrendement van 10,5 %

Met een geschatte koers-winstverhouding van 5,5 en een verwacht (bruto)dividendrendement boven 10 % is Fred Olsen Energy een te goedkope Europese versie van Transocean. We vinden het dan ook koopwaardig. We hebben een faire waarde en koersdoel van 295 NOK.

Sell: Alcoa

Analisten en beleggers kijken altijd reikhalzend uit naar de kwartaalcijfers van Alcoa. De aluminiumproducent zorgt immers voor de officieuze start van het resultatenseizoen. De twee voorgaande kwartalen kon Alcoa telkens aangenaam verrassen, maar dat was nu niet het geval. De Amerikaanse grondstoffenspeler biechtte immers een nettoverlies op van 277 miljoen USD, of 0,28 USD per aandeel. Dat is weliswaar een stuk minder dan het verlies van 1,2 miljard USD in hetzelfde trimester van 2008, maar lag toch onder de verwachtingen. Als we er een aantal uitzonderlijke en eenmalige elementen uit filteren, haalde Alcoa nog een (symbolische) winst van 1 dollarcent, terwijl analisten gemiddeld hadden gerekend op 6 dollarcent. Dat had niets te maken met een teleurstellend omzetcijfer. De groepsomzet kwam uit op 5,4 miljard USD. Enerzijds is dat 4 % minder dan in de periode oktober tot december 2008, maar anderzijds wel 18 % meer dan het trimester voordien en boven de analistenconsensus. Het management verklaart het tegenvallende resultaat door de gestegen energiekosten. Niet alleen de metaalprijzen, waaronder de aluminiumprijs, kenden vorig jaar een stevige stijging. Ook de olie- en elektriciteitsprijzen zijn in de loop van 2009 flink opgelopen. Zo kostte een vat ruwe olie een jaar geleden 40 USD, vandaag is dat het dubbele. Alcoa raamde de extra kost op 65 miljoen USD. Ook waren er opnieuw herstructureringskosten en wisselkoersverliezen.

Alcoa kon deze keer niet aan de (hoge) verwachtingen voldoen. De koers was sinds vorige zomer dan ook flink opgelopen: +70 %, waarvan 30 % eind vorig jaar alleen. De verwachtingen lagen duidelijk te hoog. Op korte termijn zien we weinig positieve koerselementen. We raden bezitters van Alcoa-aandelen dan ook aan om de winst veilig te stellen en te herinvesteren in andere aandelen met meer koerspotentieel.

Fred Olsen Energy is een te goedkope Europese versie van Transocean en is dan ook koopwaardig.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content