Businessplan tussen de papflessen door
Voor vrouwen die meer tijd aan hun gezin willen besteden, is deeltijds werken de meest klassieke oplossing. Minder bekend zijn de vrouwen die een eigen onderneming starten. Het aantal ‘mompreneurs’ stijgt gestaag. “Wij werken niet minder, maar de balans werk-privé is meer in evenwicht”, klinkt het.
Ze koken, smeren boterhammen en doen de was, maar naast die klassieke gezinstaken runnen ze ook nog eens hun eigen zaak. Die onderneming laat vaak meer ruimte om het gezinsleven vlotter te organiseren, maar net als elke ondernemer kampen de mompreneurs met financiële, technische en andere uitdagingen. “Een mompreneur is niet anders dan elke ondernemer”, zegt Laurence Verset, oprichtster van Mompreneurs.be. “Als mompreneur draag je evenzeer alle petjes in je onderneming, maar je draagt daarnaast ook de pet van moeder, omdat het een rol is die je niet wilt opgeven.” Critici laten al eens vallen dat mompreneurs de moderne versie zijn van de moeder aan de haard. Laurence Verset kreeg de opmerking al meermaals te horen. “Ik vind het verwerpelijk dat thuis werken niet naar waarde wordt geschat en al zeker niet als het over vrouwen gaat”, zegt ze. “Het is me niet duidelijk waarom de werkdag om voor de kinderen te zorgen iets zou afdoen van onze activiteiten. Veel mompreneurs gaan opnieuw aan de slag wanneer anderen voor de tv zitten of al slapen.”
Mompreneurs verenigt u
In de Verenigde Staten bestaan lijsten als de Top 50 van de Mompreneurs, maar in onze contreien is het concept relatief nieuw. De Waalse groepering Mompreneurs.be zag begin 2011 het licht en kreeg dit jaar navolging in Vlaanderen. Onder de leden tellen we flink wat jonge moeders, maar zowel mompreneurs.be als mompreneurs-nl.be zien hun doelgroep ruimer. “In de klassieke betekenis zijn mompreneurs vrouwen die na de geboorte van hun kinderen zelfstandig worden”, zegt Heidi Verbeuren, de drijvende kracht achter de Nederlandstalige vereniging. “Wij zien dat breder: sommige leden waren al ondernemer voor hun moederschap, anderen werden het pas toen hun kinderen ouder waren, nog anderen zijn zelfs grootmoeder en ondernemer. We staan ook open voor moeders met een ondernemingsproject die steun zoeken voor ze aan hun nieuwe avontuur beginnen.”
De twee organisaties leven sterk op het internet. Maar naast het virtuele netwerk zorgen ze voor opleidingen, coaching en regionale ontmoetingen. Initiatieven die het contact tussen thuiswerkende zelfstandige moeders moeten stimuleren, maar die ook sterk lijken op wat andere zelfstandigenorganisaties doen.
Welke meerwaarde biedt mompreneurs-nl.be? “De drempel ligt lager bij ons”, zegt Verbeuren. “In veel gevallen raden wij de mensen ook aan om verenigingen als Unizo te contacteren, waar initiatieven voor vrouwelijk ondernemen zoals Mabizz of Diane bestaan. Een moeder die van thuis uit met een eigen bedrijfje start, voelt wel vaker een rem om naar zo’n initiatief te stappen omdat je er ook echte topzakenvrouwen aantreft. Van hen kan je veel leren, maar de drempel is hoger.”
“Onze associaties benadrukken bovendien veel sterker dan de net genoemde verenigingen de link tussen moeder zijn en ondernemen”, vult Laurence Verset aan. “Onze grootste waarde is zonder twijfel de vrouwelijke solidariteit.”
Steun in eigen omgeving
Gevraagd welke adviezen mompreneurs in de dop ter harte moeten nemen, duiken bekende tips op zoals begeleiding zoeken, het opstellen van een businessplan, de markt verkennen of de communicatie verzorgen. Steun vragen is een kernpunt, ook en vooral in de eigen omgeving. “Vrouwen die een rol als mompreneur ambiëren, moeten dat doen met de steun van hun familie en vrienden”, zegt Heidi Verbeuren. “We merken dat vrouwen die met onbegrip in hun entourage moeten afrekenen, het heel moeilijk hebben om hun zaak te ontwikkelen.”
Die steun van de omgeving is hard nodig, want als mompreneur krijg je het niet per definitie gemakkelijker, zegt Laurence Verset. “Dat is zonder twijfel de belangrijkste raad. Zeker de eerste vijf jaar blijft het hard werken. Je kan meer bij je gezin zijn, maar zult ook werken om 6 uur ‘s ochtends, om 21 uur ‘s avonds of op zondagmorgen. Je moet bovendien leren om te werken terwijl de rest van het gezin zich elders in huis ontspant.”
WOUTER TEMMERMAN
“Het is verwerpelijk dat thuis werken niet naar waarde wordt geschat. Veel mompreneurs gaan weer aan de slag als anderen voor de tv zitten of al slapen”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier